Reisgids voor ondernemers in ketenmanagement

HARDERWIJK | mei 2021

TechConnections wil meebouwen aan de ontwikkeling van talent, techniek en organisatie. Eigenaar Oswald Broeksema (41) ziet zichzelf daarbij als ketenmanager. ,,Ketenmanagement is de rode draad van alles wat ik doe. Ik help bedrijven nieuwe wegen ontdekken en ga graag als gids met ze mee op reis.’’

HARDERWIJK – TechConnections helpt productiebedrijven toekomstbestendig worden en de productieketen waar zij zich in bevinden sterker te maken. ,,Met de opgehaalde informatie maak ik de keten van toeleveranciers en klanten erachter inzichtelijk en ook de positie waar het bedrijf zich in die keten bevindt. Vervolgens leer ik ondernemers van buiten naar binnen te kijken. Ik redeneer vanuit de klantvraag; die moet je eerst helder krijgen. Als je daar aan kunt voldoen, dan kun je toegevoegde waarde leveren. Vanuit die gedachte ga ik de keten inrichten en de schakels versterken. Dan ga ik met ketenpartners aan tafel om goede afspraken te maken. Om aan de marktvraag te blijven voldoen, moet je als bedrijf mee kunnen veranderen met nieuwe techniek en technologie. Trends die ik zie in de maakindustrie, wil ik onder de aandacht brengen. Ik teken het pad uit en ga het proces in. De manier waarop is minstens zo belangrijk als het doel waar je heen wilt.”

 

Eén van zijn klanten is Erik Heij van BrightBirds. ,,Wij leveren digitale dienstverlening met projectondersteuning en werkvoorbereiding als belangrijkste aandachtspunten. Bij klanten in de maakindustrie spelen allerlei projecten en trajecten. BrightBirds kan een heel project of delen ervan uitvoeren. Wij geven invulling aan de vraag van dat moment: structureel of incidenteel. Onze speerpunten zijn: helder kijken naar de situatie en doen wat je kan doen binnen de capaciteit die er is. BrightBirds kan ondersteuning bieden aan maakbedrijven op gebied van engineering, processen en supply chain. Anders denken, van bezit naar gebruik, is ook toepasbaar op beschikbaarheid van werknemers. Die ondersteuning kan je uitbesteden aan BrightBirds. Dit door de inzet van engineers of een inkoopfunctie, zodat je sneller kunt schakelen’’, vertelt de Ermeloër (48) die een team van twaalf mensen achter zich heeft.

Heij wilde zijn ervaring en gedachten inzichtelijk maken en kwam met zijn vraag bij TechConnections terecht. ,,Ik zie dat de maakindustrie een capaciteitsprobleem heeft en een tekort aan vakmensen. Ik kwam bij Oswald aan tafel met een deel van de oplossing en wilde deze klankborden en spiegelen. Hij hielp mij de keten in beeld te brengen en een Business Model Canvas in te vullen. Door de kennis en ervaring van Oswald is dat gelukt en ook geborgd, om vervolgens te kunnen onderhouden.”

BrightBirds verkort de keten en de doorlooptijd van een product door productie van kleinere aantallen en de bezettingsgraad van machines en software te verhogen. ,,Veel MKB’ers leven in de waan van de dag met orders die komen en gaan. Als BrightBirds brengen we structuur aan door eerst te denken en dan te doen. Met Oswald heb ik gedachten uitgewisseld en zo kwamen we tot bepaalde scenario’s van ketenstartpunten en eindpunten. Oswald maakt dit met zijn expertise inzichtelijk en maakt de vertaalslag verhelderend op papier. Zodat ik deze keten kan presenteren aan een ondernemer en kan inspelen op een project-, product- of procesvraag.”

 

Sommige klanten willen het hele proces doorlopen en ook zelf uitvoeren, anderen slechts een klein deel van het gehele proces. ,,Als een klant een product heeft verkocht of een prototype heeft ontwikkeld, moet de uitvoering in goede banen worden geleid. Dan zit je al ergens halverwege het traject.”

Heij: ,,Een klant kan geholpen zijn door van een schets een digitale tekening of 3D model te maken, zodat het geproduceerd kan worden. Met onze dienstverlening kan dat heel goed. We kunnen het ook operationeel regelen door een prijs op te vragen bij een partij of een vraag uit te zetten wie er capaciteit heeft in de maakindustrie.’’

 

Database

BrightBirds heeft een database van tekeningen, kennis en informatie ingericht. ,,We ontwikkelen een onderscheidende werkmethode om toekomstgericht te kunnen werken en vervolgopdrachten, voor of namens de klant sneller uit te voeren.’’

 

Broeksema wil met TechConnections ook andere ondernemers nieuwe inzichten geven. ,,Ik wil voor hen een gids zijn om hun bedrijf sterker neer te zetten en toekomstgericht te maken. Ik help ondernemers nieuwe wegen te ontdekken en ga graag met ze mee op reis.”

 

TechConnections

06-33863316

www.techconnections.nl

www.brightbirds.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen