Samenwerken aan nieuwe technologie op Perron038

Zwolle november 2023

Spoorzone Zwolle is als innovatiegebied van de regio Zwolle volop in ontwikkeling. Centraal gelegen tussen het NS-station en de binnenstad van Zwolle en op loopafstand van de campus van Hogeschool Windesheim is de locatie aantrekkelijk en uitstekend bereikbaar. In een grote hal waar in het verleden NS-treinen werden gereviseerd, bevindt zich nu Perron038, het open innovatiecentrum voor digitalisering van de maakindustrie. Bedrijven, scholen en onderzoeksinstellingen bouwen hier aan de fabriek van de toekomst.

 

ZWOLLE – Perron038 is een stichting en een initiatief vanuit de high tech maakindustrie, in 2019 opgezet door een aantal business partners als founders. Het is een innovatiehub; een praktijkomgeving met vaste testfaciliteiten. Hier huren bedrijven ruimtes, zijn studenten en onderzoekers enthousiast bezig met R&D en het creëren van nieuwe technologie voor het bedrijfsleven; de slimme industrie. Het is de digitale transitie van de maakindustrie met inzet van robots, cobots, kunstmatige intelligentie en 3D-printers.

De innovaties komen samen in de Fabriek van de Toekomst.

“Perron038 heeft drie doelen: kennis ontwikkelen, kennis delen en talentontwikkeling. Het onderwijsconcept is meer vraaggestuurd dan dat vakken worden aangeboden”, vertelt Freek Noordhuis, programmaleider Fabriek van de Toekomst. “De opdrachten komen uit het bedrijfsleven, waar vraag is naar de inzet van nieuwe technologie. De casussen worden uitgevoerd door derdejaars studenten van Windesheim van de opleidingen ICT, elektrotechniek en werktuigbouwkunde en door onderzoekers van het lectoraat.” De hogeschool is partner voor zowel onderwijs als lectoraat. De andere onderwijspartner is het Deltion College. Er is samenwerking met de Universiteit van Gent en Perron038 staat ook open voor studenten van andere hogescholen. “Voor het onderwijs zijn dit projecten van 20 weken (een half jaar). Studenten hebben regie en verantwoordelijkheid over een echt bedrijfsvraagstuk en gaan proactief op zoek naar kennis. De docent en het bedrijf hebben een ondersteunende rol. Wij laten door onderzoek en een prototype te ontwikkelen aan de voorkant zien of iets mogelijk is of niet. Niet alleen leuke dingen bedenken, maar laten zien dat het werkt. Bij afronding van een project wordt een eindrapportage geschreven en een artikel gepubliceerd. Dan is het aan de bedrijven om daar wel of niet verder mee aan de slag te gaan.”

Aart Schoonderbeek werkt bij het lectoraat digital business & society aan de programmalijn industriële automatisering & robotica. “Als lectoraat huren wij hier ruimte. De praktijkgerichte onderzoeksprojecten duren meestal 1,5-2 jaar en worden door onderzoekers, studenten en docenten uitgevoerd samen met bedrijven. “Binnen de projecten bieden wij stages en minorprojecten aan. We voeren projecten uit en zoeken hiervoor stagiaires en afstudeerders; van Windesheim, maar ook van andere hogescholen in het land. Er zijn continu wel 10-12 studentenprojecten binnen het lectoraat.”

Dure apparatuur

In de samenwerking is dure apparatuur beschikbaar. Voorbeeld is een 3D metaalprinter die materiaal toevoegt in plaats dat je het wegneemt. “Dit biedt allerlei mogelijkheden om anders te ontwerpen qua sterkte, gewicht en integratie van onderdelen. Je kunt het materiaal daar toevoegen waar nodig en kunt ter inspiratie vormen uit de natuur één op één kopiëren. Zoals een honingraat in een aluminium profiel, waardoor de constructie van het ontwerp even sterk blijft maar veel lichter is.” Er is al veel high tech apparatuur aanwezig en er wordt steeds meer geïnvesteerd in de nieuwe Fabriek van de Toekomst met vier labs die begin 2024 opent in deze hal.

Test before invest

Het bedrijfsleven is op zoek naar innovatie om het productieproces verbeteren, door bijvoorbeeld doorlooptijd te verkorten en de kostprijs te verlagen. Een cobot (een robot die samenwerkt met bijvoorbeeld een operator) kan hierbij helpen door het werk te versnellen. Een AMR – autonome mobiele robot – rijdt rond om mallen, gereedschappen en onderdelen van het magazijn naar de verschillende afdelingen te brengen. “De gedachte is dat eenvoudig, vies, gevaarlijk of ‘stom’ werk wordt weggenomen door robots, zodat mensen ingezet worden waar ze goed in zijn. Door automatisering, datagedreven productie en kunstmatige intelligentie kun je met hetzelfde aantal mensen meer sneller, beter en duurzamer produceren. Bestaande technieken worden aan elkaar gekoppeld en door onderlinge communicatie toepasbaar gemaakt. Je kunt hier bouwen, experimenteren en testen met nieuwe technologie voor je dure apparatuur aanschaft. Test before invest.”

Wil je als bedrijf met het onderwijs samenwerken? Neem dan contact op met Freek Noordhuis: f.noordhuis@windesheim.nl Heb je interesse in een samenwerking met het lectoraat? Neem dan contact op met Aart Schoonderbeek: a.schoonderbeek@windesheim.nl

 

Hogeschool Windesheim

www.windesheim.nl

www.perron038.nl

 

Freek Noordhuis: De Fabriek van de Toekomst is de digitalisering van de maakindustrie

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen