Samenwerking om te groeien in de techniek

HARDERWIJK december 2020

Er gebeurt veel op het gebied van technisch onderwijs in de regio Noordwest Veluwe en Flevoland. ,,Dat is mooi, maar nu moeten we zorgen voor duidelijkheid. Door samenwerking willen we de markt zo compleet mogelijk bedienen. Klant en opleider worden hier beter van’’, aldus Annemiek Woltjes van Landstede Groei Opleidingen

HARDERWIJK – De markt heeft een groeiende behoefte aan één aanspreekpunt. Met die aanleiding zijn Groei Opleidingen en De Techniek Academie in 2019 een samenwerking begonnen. Vrij snel haakte ook IWNL Contractonderwijs aan. Zij waren al partner van De Techniek Academie en verzorgden al lessen op de locatie aan het Westeinde 100. Groeien in de Techniek is het doel van de partners in dit project, wat uiteindelijk moet resulteren in een volwaardig Techniek Centrum Harderwijk. ,,Dit is een centrale en inspirerende locatie; een omgeving met veel techniek. Het doel is om vanuit Harderwijk de markt in de regio zo compleet mogelijk te bedienen op gebied van technische trainingen en opleidingen voor volwassenen’’, aldus accountmanager techniek Annemieke Woltjes.

 

Al na het eerste jaar is haar conclusie dat het werkt. Woltjes: ,,Dat zien we aan de aanzuigende werking van vragen vanuit het werkveld. We krijgen verzoeken tot het volgen van een opleiding. Ondernemers, werknemers en instanties weten de technische trainingen en opleidingen in Harderwijk te vinden.”

Jacques de Groot, directeur De Techniek Academie, beaamt dit. ,,We zijn allemaal gericht op de bedrijven en allemaal willen we iets betekenen voor de techniek. De bedrijven zijn op zoek naar opleidingen. Vanuit de overheid worden middelen beschikbaar gesteld, zodat mensen kunnen blijven leren. Dat is in de techniek ook noodzakelijk. Innovatie gaat razendsnel dus moeten mensen bijblijven. Dan kun je het land door reizen, maar handiger is het lokaal te organiseren.”

De partners gaan samen de technische opleidingen faciliteren en organiseren in Harderwijk. ,,Vanuit één locatie kunnen we deelnemers beter bedienen en hoeven bedrijven het niet zelf te organiseren. We zetten het door dit samenwerkingsverband centraal voor de regio neer.”

 

Doorvragen

De uitdaging is weten wat er in de markt speelt. Woltjes wil in samenspraak met de partners de behoefte helder krijgen. ,,Als een bedrijf twee jongens heeft die hygiënisch moeten leren lassen, is er vaak nog een onderliggende vraag, bijvoorbeeld het leren van de Nederlandse taal.” De Groot: ,,We vragen door om te weten of we werkelijk aan een behoefte voldoen. Door aanvullende informatie op te halen, kunnen we beter adviseren.’’

Woltjes: ,,Het zijn voor ons waardevolle contacten zodat we kennis krijgen over wat de markt wil en welke kant het op gaat.”

 

Met ingang van januari 2021 haakt Lasschool.nl als vierde partij aan. De coöperatie is in deze regio vertegenwoordigd in Lelystad en Harderwijk. Door de samenwerking verhuist Lasschool.nl van de locatie op industrieterrein Lorentz naar het Westeinde.

De Groot: ,,Bepaalde opleidingen komen jaarlijks terug. Dit zijn ook opleidingen die te maken hebben met lascertificaten die een bepaalde geldigheidsduur hebben. Na verloop van tijd moeten deze weer opnieuw worden behaald. Het is een ‘on going’ verhaal. Er zijn verschillende soorten en niveaus van lassen. Door dit aan te bieden is er continuïteit aan trainingen voor de regio.’’ De lasopleiding van De Techniek Academie gaat als gevolg hiervan op in de samenwerking met Lasschool.nl. De nieuwe opleiding start in februari.

 

Voor Anthony van der Heijden uit Lelystad, directeur van Lasschool.nl, is de samenwerking van grote waarde. ,,Dat zit in verschillende aspecten: de klant heeft één aanspreekpunt voor vragen en krijgt een compleet aanbod volgens het one stop shop principe. Tegelijk kunnen wij specialist blijven op het las technische vlak – we vullen elkaar naadloos aan. Het is een uniek concept van verschillende disciplines.’’

Van der Heijden is aangehaakt vanwege de inspirerende omgeving en het netwerk door  samenwerking met de bedrijven – wat De Techniek Academie van oorsprong is. ,,We zijn heel enthousiast; ik denk zelfs dat klanten uit andere regio’s voor deze locatie zullen kiezen.”

 

De Groot ziet ook het voordeel van een partij die landelijk werkt en een zeer compleet pakket toevoegt. Lasschool.nl heeft na 17 jaar een uitstekende reputatie op gebied van handvaardig lassen. ,,Ze kunnen expertise hier naar toe halen en schuiven met apparatuur als dat voor een specifieke lasopleiding nodig is.’’ Woltjes: ,,Met die apparaten kan desgewenst ook op locatie bij de bedrijven worden lesgegeven.”

 

De Groot besluit: ,,Hun expertise en innovatie samen met onze inspirerende locatie is een gouden combinatie waar bedrijven, studenten en volwassen in de techniekbranche de vruchten van kunnen plukken.’’

 

Groeien in de techniek

Westeinde 100 Harderwijk

Tel: 06-53258599 (Annemieke Woltjes)

www.groeiopleidingen/techniek

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen