Stichting Podia Harderwijk en Stad als Podium samen sterk

HARDERWIJK januari 2020

Zij van de stenen, hij van het aanbod. Priscilla Smit, algemeen directeur van Stichting Podia Harderwijk en Jos Vijverberg, directeur van Stad als Podium zien het niet zo zwart wit. Beiden zijn officieel in deze functies gestart op 1 januari van dit jaar, maar werken al maanden nauw samen. In januari werd bekend dat Theater Harderwijk nog tenminste drie jaar als binnen podium blijft bestaan en in opdracht van Stad als Podium 40 professionele voorstellingen organiseert in de theaterzaal aan de Stationslaan.

Priscilla Smit en Jos Vijverberg willen door krachten te bundelen een kwalitatief goed programma neerzetten.

HARDERWIJK – Smit is blij met het raadsbesluit en laat er geen gras over groeien; de eerste optie voor een populaire artiest in seizoen 2021-2022 staat al gepland. ,,Ik heb ambitie voor de stad en had het eeuwig zonde gevonden als we voor dit genre programmering hadden moeten uitwijken naar andere steden.” Naast de professionele programmering blijft het theater ook de amateurkunsten faciliteren. ,,Juist die combinatie van professioneel én amateur, daarin zit de grootste kracht.”

 

Haar persoonlijke missie is (jong) talent te inspireren groots te dromen en hen een podium te bieden. ,,Ik ben meer dan ooit gemotiveerd om de kansen van lokaal talent verder uit te bouwen en wil tegen iedereen zeggen ‘Pak dat podium’. Natuurlijk beschikken wij over drie professionele podia, maar het gaat veel meer om de gedachte die daarachter zit. Laat jezelf zien, jouw bedrijf of deel je idee, je verhaal of je talent. Laat zien wat je de stad te bieden hebt, daarvoor hoef je niet per se zelf de bühne op.”

Als voorbeeld noemt zij de concertreeks van Jazz on the Corner. ,,Vanuit liefhebberij voor jazzmuziek van twee zeer bevlogen inwoners van Harderwijk is een fantastische reeks ontstaan waarvoor nu zelfs aanvragen van internationale artiesten bij hén komen om de Catharinakapel te kunnen bespelen.” Twee van deze concerten worden mogelijk gemaakt in samenwerking met Stichting Stad als Podium.

Jos Vijverberg vindt dit een goed voorbeeld van waar Stad als Podium voor staat, waarin Jazz on the Corner en de Catharinakapel elkaar gevonden hebben. ,,Door krachten van culturele partners met expertise, passie en ervaring te bundelen, kunnen we gezamenlijk op diverse buiten- en binnenlocaties een prikkelend, verrassend maar vooral kwalitatief goed programma neerzetten. Dit maakt Harderwijk nog aantrekkelijker voor de inwoners en mensen die de stad bezoeken.”

 

Culturele kruisbestuiving

Door de stad Harderwijk echt als podium te gebruiken en niet meer in hokjes te denken, ontstaat er kruisbestuiving en juist daarin zit de meerwaarde voor de stad volgens Smit en Vijverberg.

Er wordt gekeken waar een activiteit het beste tot zijn recht komt. Zo wordt er de ene keer gekozen voor een locatie zoals de MESS of het Hortuspark, en komt een andere activiteit weer beter in California tot zijn recht.

 

Unieke ambiance

De diversiteit aan podia binnen de stad biedt voor ieder wat wils.

Smit is dan ook trots op al ‘haar’ drie locaties, met elk hun unieke karakter en ambiance. Zo heeft Theater Harderwijk vijf traptreden over de gehele breedte van het podium wat uniek is en favoriet bij artiesten. Zij maken er graag gebruik van om nog dichter bij hun publiek te komen. De Catharinakapel is zeer geliefd in Harderwijk. In heel Nederland zijn er slechts twee kapellen met een bovenzaal. De benedenzaal trekt internationale artiesten die hier graag willen spelen vanwege de akoestiek en ambiance. Muziekpodium Estrado biedt tegenwoordig ruimte aan plaatselijke bands, een koor en dansschool. Estrado is laagdrempelig, geen poespas, gewoon goede muziek voor echte liefhebbers.

 

De deuren van Theater Harderwijk, de Catharinakapel en muziekpodium Estrado staan voor zowel artiesten als publiek wagenwijd open.

 

Stichting Podia Harderwijk draagt zorg voor een breed aanbod van professionele podiumkunsten en biedt een podium aan cq ondersteund de amateurkunsten. Overige activiteiten staan in dienst van het realiseren van deze missie.

Theater Harderwijk

De theaterzaal heeft 560 zitplaatsen. Met de technische faciliteiten én de vakkundige begeleiding van de medewerkers biedt het theater volop mogelijkheden. Amateurtheater, een eindmusical, een netwerkbijeenkomst, een bedrijfspresentatie of de presentaties van een dans-, acteer- of zangschool: het theater biedt voor iedereen een professioneel podium.

Catharinakapel

De intieme Catharinakapel is een prachtige historische kapel midden in het centrum van Harderwijk. De ambiance, de diversiteit en de toegankelijkheid vormen samen een prachtig decor voor particuliere (culturele) evenementen, huwelijksvoltrekkingen en bedrijfspresentaties. De bovenzaal van de kapel heeft een capaciteit voor maximaal 70 personen en biedt mogelijkheden voor een vertoning van een film en of het geven van een voorstelling.

 

Muziekpodium Estrado

Bij muziekpodium Estrado zijn de mogelijkheden eindeloos. Met een capaciteit van 400 personen is het een perfecte locatie voor bijvoorbeeld dansfeesten, recepties, netwerkbijeenkomsten en  bedrijfsevenementen. Naast de zalen zijn er ook repetitieruimtes. Er is een bar aanwezig en ruimte voor een dj en/of een band.

 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die de locaties te bieden hebben? Neem dan vrijblijvend contact op met ons via 0341 41 64 47 . Wij denken graag met u mee!

 

www.theaterharderwijk.nl

www.stadalspodium.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen