Textline Reclamecentrum wint Veluwse Innovatieprijs 2020

REGIO november 2020

Een verkeersbord van rijstvliesjes is uitgeroepen tot beste innovatie van 2020 op de Noordwest Veluwe. Textline uit Harderwijk won tijdens de uitreiking van de Veluwse Innovatieprijs 2020 zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs met 28 procent van de stemmen. Rolf Lebbink van het reclamecentrum was daarmee de grote winnaar in het Bouw & Infrapark congrescentrum.

REGIO – ‘Ongelooflijk blij, trots en dankbaar’, is Lebbink met het winnen van beide prijzen en toast met de VIP-cocktail van het organiserende Innovatiehuis Noord-Veluwe op het succes. ,,Het verkeersbord van rijstvliesjes is het eerste circulaire bio based verkeersbord ter wereld en daarmee het summum voor informatieborden, stelt de ondernemer trots. Het out-of-the-box bedenken van een circulair product ontstond bij hem ruim een jaar geleden vanuit de motivatie dat de meeste van zijn reclamedragers van kunststof of aluminium zijn. ,,We zijn op zoek gegaan naar een duurzaam, volledig circulair alternatief. Rijstvliesjes is restmateriaal van het meest gegeten product ter wereld. Als het bord zijn werk heeft gedaan, gaat het folie eraf en wordt het paneel vermalen. Het materiaal wordt volledig hergebruikt.’’

Hij moest lang wachten op de goedkeuring dat het bord voldeed aan hoge NEN-eisen en normering, maar al voor de certificering een feit was, kreeg Lebbink het vertrouwen van Rijkswaterstaat. ,,Omdat de maximum snelheid is verlaagd van 120 naar 100 kilometer per uur hebben ze 300 borden geplaatst langs de A2, A40 en A44. Inmiddels heeft Staatsbosbeheer de intentie om borden in de bossen te plaatsen. De NEN-certificering is Europees, wat betekent dat ik ook stappen kan maken over de grens.”

De vakjury heeft filmpjes bekeken en bedrijven bezocht. Voorzitter Ronald Cleijsen spreekt van een unaniem juryrapport. ,,Knap dat ze in zo’n korte tijd een partij als Rijkswaterstaat al mee hebben. Het was voor de certificering al voor iedereen zichtbaar. Dit volledig circulaire eindproduct voldoet aan de drie criteria economische haalbaarheid, samenwerking met andere partijen en is duurzaam. Textline zoekt naar nieuwe toepassingen van bestaande en nieuwe grondstoffen en is hiermee innovatief, creatief en toont lef en doorzettingsvermogen.’’

Tweede werd zowel voor de vakjury als het publiek (21% van de stemmen) Sonus Health uit Heerde met SensoniQ. Het apparaat activeert je zenuwstelsel op passieve manier door laagfrequente geluidsgolven door het lichaam. Daarmee voorkom je zenuwschade door chemotherapie’’, legde Wybren Ritsma de behandeling uit.

 

Studenten award

De studenten award en bijbehorende cheque van 250 euro ging deze keer naar vijf Landstede mbo studenten. Zij hebben de TimberUnit ontwikkeld: een circulaire, modulaire en energie-neutrale woning, bedoeld voor ouderen én jongeren. Zij kunnen samen wonen in een vriendenhofje waarmee eenzaamheid wordt tegengegaan.

De TimberUnit kreeg 59,5% van de stemmen.

De verkiezing was dit jaar vanwege corona een hybride event. In de studio in het Bouw & Congrescentrum op het Bouw & Infrapark maakten 30 aanwezigen – waaronder genomineerden, sprekers, jury en organisatie – de verkiezing mee. De livestream trok bijna 90 kijkers.

 

De genomineerden van 2020:

Textline – circulair verkeersbord van rijstvliesjes

SunnyRain Solutions – Rainwinner geluidsscherm om hemelwater op te vangen

Sonus Health – behandeling met geluidsgolven

Innogusto – kant-en-klare plantaardige maaltijden van restaurantkwaliteit als vis-/vleesvervangers

AIC – breedplaatvloer als gebruiksvriendelijke leuningstaander

Air Innovators – Aeroseals – luchtdicht ventilatiesysteem dat lekkage reduceert

 

info@innovatiehuisnoordveluwe.nl

www.innovatiehuisnoordveluwe.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen