Toekomst vol techniek

REGIO | december 2022

REGIO – Al jarenlang is Platform Techniek Noordwest-Veluwe de verbindende schakel tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven in de regio Noordwest-Veluwe en Randmeren. Met de komst van Techniekpact en Sterk Techniekonderwijs (STO) is er vanuit de overheid een flinke impuls gegeven aan techniekonderwijs. En dat wordt gemerkt! Mede door de inmiddels bekende ‘7 Werelden van Techniek’ ontstaat een breed technisch aanbod waarin elke jongere zich kan herkennen. Platform Techniek helpt jongeren bij het kiezen voor techniek. Want: techniek is overal!

Voor veel jongeren is het lastig een beeld te krijgen van hun toekomstige baan. En dat is precies waar wij die jongeren bij helpen: door stages, bedrijfsbezoeken, experiences, een kunstwedstrijd vol techniek en een ontdekkersfestival. Maar bovenal door een eerlijk beeld van techniek te schetsen. Want: techniek is prachtig en innovatief. Platform Techniek start daarom met zes profieltafels waarin jongeren bij hun keuzeproces richting beroepsonderwijs geholpen worden. Een profieltafel bestaat uit mensen uit het bedrijfsleven, uit het beroepsonderwijs en waar dat kan, regionale gemeenten. En niet te vergeten: leerlingen en/of studenten. Alles met het doel om een goed beeld te schetsen. Want: techniek is prachtig en innovatief.

De volgende profieltafels zijn van start gegaan: Installatietechniek en Metaal & Mechatronica. Op de rol voor dit jaar staat: Bouw & Infra – Wonen & Interieur. De andere drie tafels die volgen zijn: Motorentechniek, Mediavormgeving & ICT en Transport & Logistiek.

Profieltafel Installatietechniek is in de regio een belangrijke groep. Wie herkent zich niet in de enorme uitdagingen waar wij als land voor staan? Juist jongeren zijn zich daarvan bewust; de energietransitie, warmtepompen, duurzame installaties, etc. Wie maakt de installaties compleet en werkend en wie houdt ze aan de praat? Hoe ziet jouw huis er uit wanneer je alle mogelijke technische installaties weglaat? De profieltafel bestaat uit: De Techniek Academie Harderwijk, Nuborgh College Elburg, Hellebrekers Nunspeet, Vestengroep Ermelo, IW Nederland en gemeente Nunspeet. De overeenkomst tussen de gemeente Nunspeet en Platform Techniek werd getekend en dat stemt tot veel vertrouwen in een mooie samenwerking. Leerlingen en/of studenten van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs zullen meegenomen worden in de ontwikkelprocessen. We willen weten wat er bij hen leeft en hoe zij tot keuzes komen.

Profieltafel Metaal & Mechatronica bestaat uit: Hittech Gieterij Nunspeet, TechConnections Harderwijk, Machinefabriek Elburg, Qimarox Harderwijk, De Techniek Academie Harderwijk en Nuborgh College Elburg. Hier is nog geen gemeente aangesloten. De arbeidsmarkt is echt hard op zoek naar mensen die enthousiast zijn over deze techniektak. Leerlingen en/of studenten zijn welkom om mee te denken en mee te praten in deze profieltafel!

Profieltafel Bouw & Infra, wonen en interieur is de derde tafel waarmee wordt gestart. Wat een prachtige mbo opleider in de bouw & infra hebben we in onze regio; het SOMA College. Ook zij tekenden de overeenkomst met Platform Techniek. En daarmee is deze beroepsonderwijsinstelling deelgenoot van de mooie branche die techniek heet. We kunnen immers niet zonder infrastructuur. Juist in deze tijd van toename van woning- en wegenbouw, maar ook in het onderhoud, kunnen wij de samenwerking met Bouw & Infra niet missen. Aan de profieltafel wordt gewerkt; de wens is ook hier naar een zo breed mogelijke vertegenwoordiging van de hele regio.

Jens de Craen volgt voorzitter Edwin Blok op

In de afgelopen maand is afscheid genomen van Edwin Blok van het Morgen College als een van de voorzitters van het bestuur van Platform Techniek. Zijn plaats is inmiddels ingenomen door Jens de Craen, directeur van Landstede MBO Harderwijk. De ingeslagen weg waarin Edwin een prachtige rol mocht hebben, zal voortgezet worden door Jens. De toekomst blijft tenslotte vol techniek!

Meer info is op te vragen bij Elly den Harder, procesbegeleider Techniekpact: elly@platform-techniek.nl.

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen