Trots op Zeewolde en blij met baan in het onderwijs

zeewolde mei 2024

Irene Sijm uit Zeewolde werkt al 15 jaar bij Landstede MBO. Zij is onderwijskundige bij de opleidingen Beveiliger, Handhaver, Kok, Gastheer-Gastvrouw en Helpende. Daarnaast is Irene coördinator voor loopbaanontwikkeling en begeleiding en burgerschap voor alle teams in Harderwijk, Zeewolde en Dronten.

ZEEWOLDE – In februari 2009 werd ze aangenomen als docent burgerschap voor de opleiding Helpende. Met haar onderwijskundige achtergrond kreeg ze een rol in onderwijsontwikkeling. “Ik werk heel graag met mensen en jongeren in het bijzonder omdat ik een positieve invloed probeer te geven op hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Onderwijs is een belangrijk onderdeel van het leven. Als onderwijskundige ben ik op de achtergrond druk bezig met alle processen zodat de opleidingen voldoen aan de eisen en regels en zodat de student het best bediend wordt.”

Het team is in de periode 2009-2020 stapsgewijs uitgebreid met beveiliging, handhaving en horeca. “Het is een team van betrokken en bevlogen collega’s. Iedereen gaat er met veel energie voor om studenten te begeleiden en heeft oog voor elkaar; dat maakt het werk hier erg prettig. Ik heb het heel erg naar mijn zin.”

Wat haar wel zorgen geeft is de moeilijke periode waarin veel jongeren na corona zitten. “Er is veel schooluitval, jongeren zitten minder goed in hun vel. Het echte contact in een groep lijkt minder te zijn. Ligt dat aan de coronaperiode, social media of de tijd waarin we leven? Ik vraag mij wel af wat studenten nodig hebben om toch succesvol te kunnen zijn, zowel persoonlijk als professioneel.”

Omzien naar anderen vindt Irene belangrijk. Zij doet veel kerkwerk en sociaal maatschappelijk vrijwilligerswerk in Zeewolde, waar ze sinds 2003 woont. Ze is betrokken bij het azc en actief in het verenigingsleven en zingt o.a. bij De Zingende Dames. “Leuk aan Zeewolde is dat mensen betrokken zijn bij elkaar, maar niet té. De eerste inwoners waren agrariërs uit heel het land en uit dorpskernen uit de regio Veluwe en Utrecht. Zij moesten samen een gemeenschap vormen. Mensen die hier kwamen wonen, werden actief in het verenigingsleven en hun kinderen hebben dat overgenomen. Het is een levendige gemeenschap waar veel evenementen en activiteiten worden georganiseerd. Dit jaar bestaat de gemeente 40 jaar en zijn er in mei allerlei festiviteiten.”
Zelf kwam Irene via Rotterdam (waar ze is geboren), Barendrecht, Amsterdam en Almere in Zeewolde terecht. “Zeewolde biedt rust en ruimte aan het water en mooie natuur. Het ligt in de buurt van het ‘oude land’, dat spreekt me ook aan. Veel inwoners zijn trots op Zeewolde: een mooi, groen dorp om in te wonen. Ook ik heb het fijn in Zeewolde en ik voel me nu een echte Zeewoldenaar.”

 

Landstede MBO

Westeinde 33 Harderwijk

isijm@landstede.nl

www.landstedembo.nl

 

Irene Sijm: Ik werk heel graag met mensen en in het bijzonder jongeren

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen