Veiligheidsacademie verbindt onderwijs en bedrijfsleven

HARDERWIJK december 2020

Veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Daarom zoekt de Veiligheidsacademie Noordwest Veluwe van Landstede MBO verbinding met het bedrijfsleven. Doel is kennis en ervaring delen tussen opleider en werkgevers in de regio, met de Veiligheidsacademie als centraal platform voor een leven lang leren.

HARDERWIJK – In 2015 is de Veiligheidsacademie (VA) opgericht om met name de aansluiting te zoeken met het bedrijfsleven. René Clausen, projectmanager van de Veiligheidsacademie, legt uit: ,,Als veiligheidsopleidingen binnen Landstede MBO zagen we dat onderwijs en branche in de regio niet goed aansloten en teveel los van elkaar functioneerden. De werkgever deed het anders dan de mbo-opleiding het aanleerde. We praatten niet over hetzelfde; dat kon gewoon beter. We wensten een eenduidige beeldvorming en dat vroeg om verbinding. We wilden een relatie opbouwen om studenten vanuit gezamenlijkheid goed op te leiden voor hun toekomstige werkgever.”

 

,,Een volgende stap in dat proces was om de mbo-veiligheidsopleidingen in drie zelfstandige onderwijsteams onder te brengen, waarmee de contacten tussen opleider en bedrijfsleven nog beter worden geborgd. Deze onderwijsteams zijn o.a. verantwoordelijk voor de opleidingen: Veiligheid en Vakmanschap (voorbereiding op Defensie) en Beveiliger niveau 2 en 3 en Handhaving Toezicht en Veiligheid.’’

 

Parallel daaraan ontstond de vraag naar veiligheidstrainingen voor het bedrijfsleven. Robert Aalders, accountmanager VA: ,,Door een toename van agressie ontstaat in Nederland een grotere behoefte aan veiligheid. Daardoor worden er niet alleen hogere eisen gesteld aan het personeel dat wij opleiden, maar ook aan het personeel in de branche. Dit heeft dan ook geleid tot een toenemende vraag vanuit het bedrijfsleven om scholing van het eigen personeel.’’ De VA biedt hiervoor een diversiteit aan op maat gemaakte trainingen. ,,Voorbeelden zijn een overvaltraining voor supermarktmedewerkers en het omgaan met agressie voor het vrijwilligerspunt van ZorgDat in Harderwijk. In het verlengde kun je ook denken aan trainingen voor baliemedewerkers van een bank of het ambulance personeel.’’

 

De VA is gevestigd op het voormalige kazerneterrein Kranenburg Noord bij Landstede MBO. Een unieke locatie, alles ademt hier veiligheid. Dat begint al als je het complex oprijdt. Bij de toegangspoort kom je studenten tegen die de opleiding volgen tot beveiliger. Ze worden opgeleid om de regels goed te interpreteren en op te volgen en tegelijk vriendelijk en gastvrij over te komen. Wees welkom, maar wel volgens de regels.

 

Als je verder rijdt, zie je de mogelijkheden die dit terrein biedt. De vaardigheidsbaan is prima om met je personeel een teambuildingsdag of –oefening te doen onder professionele begeleiding. Even verderop staat de Klimtoren: een nieuw gebouw waar men de fysieke en mentale weerbaarheid kan trainen. De praktijkstraat van ruim 300 m2 is een indoor leeromgeving waar diverse trainingen kunnen worden beoefend: van drank- en horecawetgeving, receptiewerk tot winkeldiefstalpreventie.

Landstede Veiligheidsacademie

Mecklenburglaan 3

Harderwijk

Robert Aalders (06-43047936)

www.veiligheidsacademienwv.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen