Winstlekkage gaat om meer dan geld

HARDERWIJK december 2020

Thexton Armstrong doet al sinds 2012 onderzoek naar winstlekkage. Winstlekkage is winst uit bestaande bedrijfsactiviteiten die nu weglekt uit de onderneming. Winstbehoud is extra winst die een bedrijf kan halen met optimale bedrijfsvoering.

HARDERWIJK – De conclusie uit het rapport over het onderzoek van 2015-2020 luidt dat bij negen van de tien bedrijven winstlekkage optreedt. De gemiddelde lekkage is 9% van de omzet. ,,Dat betekent dat van iedere 10.000 euro die je omzet, je 9.000 euro extra als winst op je bankrekening had kunnen hebben’’, verduidelijkt Richard Lock.

 

Ondernemen is een vak, stelt de adviseur uit Apeldoorn. ,,Je bent gestart met je bedrijf als vakman. Als schilder, elektricien, machinebouwer of software ontwikkelaar. Je bent succesvol, je onderneming groeit omdat je goed in je vak bent. Dan heb je ineens andere vaardigheden nodig: ondernemersvaardigheden. Vaak wordt gezien dat je die moet hebben of het moet snappen, maar ondernemen is ook een vak.”

 

Collega Frans Wakelkamp uit Harderwijk vergelijkt de ondernemer met een sporter die zijn pr wil verbeteren. ,,Hij wil er meer uit halen, omdat hij weet dat er meer in zit. Iedere sporter wordt gestimuleerd door een mentor die het beste eruit haalt. Ook de ondernemer wil de lat hoger leggen. Hij wil graag zijn plezier, vrijheid en winst verbeteren. Doelen van ondernemers zijn gerelateerd aan tijd, plezier en vermogen/inkomsten. Tijd kun je koppelen aan vrijheid. Als een organisatie goed draait, haal je er plezier en energie uit. Als dat goed gaat, levert het onderaan de streep keiharde euro’s op. De ondernemer weet dat het beter kan, maar weet niet hoe. Wij maken dat snel inzichtelijk.”

Scan

De winstlekkagescan legt de ondernemingsactiviteiten onder het vergrootglas. De adviseurs leggen de ondernemer stellingen voor en door de ondernemer te laten reflecteren op zijn bedrijf, krijgt hij gaandeweg de sessie nieuwe inzichten. Lock: ,,Wij vinden uit wat goed gaat en wat er niet gebeurt, wat eigenlijk wel zou moeten. De ondernemer vraagt zich af waarom hij 80 uur per week werkt, maar er zo weinig aan overhoudt. Zijn partner heeft die vraag al eerder gesteld. ‘We kunnen geen auto kopen, we gaan niet op vakantie of ik zie je nooit.’ Wij meten exact op iedere transactie de winstmarge. Maar winstlekkage gaat om meer dan geld alleen. Het gaat ook om geluk, om loslaten, niet alles zelf willen doen. Vertrouwen hebben in je team. Allemaal aspecten die invloed hebben.’’

Wakelkamp wil dat bespreekbaar maken. ,,Vaak wil de ondernemer het zelf doen en niet zijn vuile was buitenhangen. Uit schaamte wil hij geen hulp inschakelen.’’

 

De adviseurs willen ondernemers helpen hun doelen te verwezenlijken en bieden het kennismakingsgesprek en de winstlekkagescan kosteloos aan. Wakelkamp: ,,Na de scan kan onze rol veranderen van adviseur in mentor. Daarvoor is de Thexton Armstrong methodiek, die zich keer op keer heeft bewezen. Uiteindelijk ligt er een gedetailleerd plan van doelen, initiatieven en actiepunten. Het traject is teneinde als de ondernemer en onderneming zelfstandig verder kunnen.”

 

Op de site www.winstlekkage.nl is het rapport te downloaden. Wie interesse heeft, is welkom voor een kop koffie bij één van de adviseurs.

 

Thexton Armstrong adviseurs:

Putten – Elburg: Frans Wakelkamp 06-22443762

Zeewolde en Nijkerk: Richard Timman  06-18439161

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen