Onafhankelijk van energienet met OTG.reel systeem

ZEEWOLDE december 2020

Het OTG.reel systeem is een combinatie van zonnepanelen, wind wokkels, een brandstofcel en accuopslag dat zorgt voor 365 dagen per jaar duurzame stroom. Autobedrijf Van der Knaap in Zeewolde is het eerste bedrijf dat het systeem heeft afgenomen.

ZEEWOLDE – Het concept van OTG.energy draait al een jaar in het Energy Experience Center. Het Zeewoldense bedrijf heeft van de Provincie Flevoland en de gemeente Zeewolde subsidie ontvangen om drie systemen bij een bedrijf, vereniging of instelling te realiseren. Doel is te kijken of het systeem ook toepasbaar is in woonwijken.

,,Met het OTG.reel systeem wordt zonne-energie, windenergie en energie uit een brandstofcel gecombineerd. De energie wordt opgeslagen in batterijen en de zonne-energie die overdag opgewekt wordt, kan ’s avonds en de volgende ochtend direct worden gebruikt’’, legt Anne Siepel, medeoprichter van OTG.energy uit. De system engineer vervolgt: ,,Met dit systeem zou je van maart tot en met september op zonne-energie kunnen draaien en buiten die maanden komt de energie van de wind en de brandstofcel. Je bent zo minimaal afhankelijk van het energienet.’’

 

Erik van der Knaap is met Autobedrijf Van der Knaap de eerste afnemer. Hij heeft nog niet eerder zo’n compleet systeem ontdekt. ,,Zonnepanelen leveren stroom op het moment dat de zon schijnt en in de winter wekken de windwokkels (kleinere windmolens) van het merk AirTurb en de brandstofcel de stroom op. Aan het begin van het jaar was er door een rattenplaag in Flevoland drie keer geen stroom en twee keer konden we niet voor elf uur ’s ochtends beginnen. Met de brandstofcel kunnen we ook doordraaien als het energienet eruit ligt.”

Ook de aan het systeem gekoppelde laadpaal is voor de garagehouder interessant. ,,Hiermee kunnen we klanten laten zien dat we elektrische auto’s met groene energie opladen. Een elektrische auto opgeladen uit grijze energie is niet beter voor het milieu dan een brandstofauto. Als er groene energie wordt opgewekt, dan begint het erop te lijken.”

Siepel: ,,Met dit systeem is zelfs ’s avonds een auto met groene energie op te laden.”

Meer voordelen

Naast opwekking en opslag van duurzame energie en autonoom gebruik noemt Siepel nog meer voordelen. ,,Omvormers zorgen dat het totale vermogen wordt verhoogd, zodat een hogere netaansluiting en uitbreiding van de meterkast niet nodig is. Ook wordt er op vastrechtkosten bespaard. Door eigen stroom ook in de winter op te wekken heeft het afbouwen van de salderingsregeling vanaf 2023 geen nadelig effect op de energierekening. Ook betaalt Erik straks geen energiebelasting meer over zijn elektriciteit. Die voordelen maken de terugverdientijd korter.”

 

Het OTG.reel systeem is vanaf 1 januari 2021 operationeel bij Van der Knaap. Door de subsidie kan hij voor een scherpe prijs deelnemen en hoeft niet mee te betalen aan de ontwikkelingskosten. Siepel: ,,Dit onderzoek loopt een jaar. We gaan het project bij nog een bedrijf en een sportclub of instelling uitproberen. Dat gebruik is vergelijkbaar met tien rijtjeshuizen.”

 

Geïnteresseerde ondernemers mogen op afspraak zeker een keer komen kijken bij het autobedrijf op het Horsterparc in Zeewolde.

 

OTG.energy

Schepenveld 21-03 Zeewolde

036-2002191

www.otg.energy

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen