Work smarter, not harder

HARDERWIJK | april 2021

Robin Hees:

Ongeveer een jaar geleden verscheen een rapport van de Commissie Toekomst Accountancysector, waarin de werkdruk van accountants onder de loep is genomen. Conclusie? De werkdruk is te hoog. Daar had wat ons betreft in principe geen commissie op gehoeven, dat hadden wij je ook wel kunnen vertellen. Maar hoe komt dat dan? En is dat wel echt nodig? De werkdruk lijkt volgens het rapport met name bij jonge accountants te liggen. Deze groep maakt vaak teveel uren door het uitvoeren van repeterend werk. Zonde, want wij zeggen hier graag “alles wat je vaker dan één keer doet moet je automatiseren”. Ik hou van mijn werk en ik hou ook zeker van schoenendozen, maar dan alleen als er nieuwe schoenen in zitten, geen verfrommelde bonnetjes welke met de hand in de administratie moeten worden verwerkt.

Kevin Nieuwenhuis:

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor medewerkers binnen de accountancysector. Ook voor ondernemers en medewerkers van andere branches zou automatiseren hoog op het verlanglijstje moeten staan. Zo zeggen wij altijd dat een ondernemer zich bezig moet houden met datgene waar hij/zij goed in is en over het algemeen is dat niet het verwerken van bijvoorbeeld de financiële administratie. Er zijn vandaag de dag genoeg tools om die tijdrovende taak zo in te richtten dat je je tijd niet hoeft te steken in de input, maar juist kijkt naar hoe je ervoor staat. Op basis hiervan kun je dan bewust de juiste keuzes maken.

 

Waarom zou je bijvoorbeeld nog de facturen van ordner “nog te betalen” naar ordner “betaald” verplaatsen, als dit gehele proces met een paar muisklikken, zelfs vanuit een zonnig oord, digitaal te regelen is? Die papierwinkel (voor zover het nog papier is) wil je toch niet vaker dan nodig in je handen hebben? Wij zijn dan ook van mening dat het automatiseren je meer oplevert dan alleen tijdsbesparing, je bent dagelijks bij en weet precies wat er speelt. Je hoeft niet te wachten op de kwartaalcijfers om te kunnen schakelen, maar het stuur heb je dagelijks stevig in handen op basis van de actuele output.

 

Systemen worden steeds slimmer en kunnen meer en meer. Met enige regelmaat vinden er releases plaats van nieuwe functies bij de meeste onlineapplicaties, terwijl de offlinesoftware meestal niet meer wordt ontwikkeld. Wacht daarom niet te lang en spring op die trein om gaandeweg steeds slimmer te werken. In vrijwel elke branche zijn er opties en mogelijkheden om te automatiseren en meer tijd over te houden voor de leuke dingen. In de meeste gevallen is er namelijk al iets bedacht op iets waar jij tegen aan loopt. Zonde van jouw tijd om na te denken over een oplossing, je hoeft namelijk niet opnieuw het wiel uit te vinden.

 

Zou je graag een handje op weg worden geholpen bij het automatiseren van jouw financiële administratie en overige bedrijfsprocessen? Maak dan eens een afspraak met een van onze adviseurs voor een vrijblijvend intakegesprek.

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen