Zeezoutbatterij beste Veluwse innovatie van 2019

REGIO december 2019

Dr. Ten is winnaar geworden van de Veluwse Innovatieprijs 2019. Het bedrijf uit Wezep ontwikkelde een onbrandbare zeezout batterij, die de jury een unaniem ‘wow-moment’ bezorgde. De publieksprijs was voor Lagemaat uit Heerde, voor het toepassen van hergebruikt materiaal bij nieuwbouw.

NUNSPEET – Een volle zaal met 185 bezoekers in Hotel Sparrenhorst wachtte in spanning op de uitreiking van de Veluwse Innovatieprijs 2019. De avond was de kers op de taart van de week van het ID, georganiseerd door Innovatiehuis Noord-Veluwe.

 

Voor het zover was vertelde trendwatcher Jesse van Doren (23) uit Utrecht over de nieuwste technologie. ,,Wil je echt innoveren, dan is dat een kwestie van vooral veel doen, creativiteit en omdenken. Kijk ook eens naar een andere sector’’, was de boodschap van het whizzkid, dat geïnspireerd was door het aankomende 5G-netwerk en de slimme speaker innovatie.

 

Als voorproefje op de uitreiking mochten de studenten van diverse opleidingen hun innovatieve idee pitchen. Circulair bouwen, een intelligent graafsysteem en een informatiebord voor een 3D printer passeerden de revue. Het retrofitten van een aircosysteem werd door het publiek als best beoordeeld. Drie leerlingen van het Technasium van RSG Slingerbos kregen een cheque van 250 euro uitgereikt van Oswald Broeksema, De Techniek Verbinder.

 

De twaalf innovaties werden met bedrijfsfilms gepresenteerd aan het publiek. Ondervraagd door presentator Marieke op de Weegh konden de ondernemers op het podium hun innovatie verder toelichten.

 

Circulair

Duidelijk werd dat circulariteit een belangrijk thema was. Het was dus niet verrassend dat Lagemaat uit Heerde met hun concept van circulair bouwen met de publieksprijs aan de haal ging.

,,We zijn er blij mee dat innovatie steeds hoger op de agenda van ondernemers staat. Als Innovatiehuis Noord Veluwe zijn we onder de indruk van de kwaliteit’’, sprak Ronald Cleijsen vlak voor het grote moment. De jury keek naar economisch perspectief, samenwerking van andere partijen en de mate van duurzaamheid; het zwaarst wegende criterium. Hierbij kwam de zoutbatterij van Dr. Ten uit Wezep als beste uit de bus. ,,Dit bedrijf bewijst zich al jaren als innovator en dit product is een oplossing voor een wereldwijd vraagstuk. Zoek samenwerking en denk groter dan de Veluwe’’, gaf de juryvoorzitter mee.

De prijs werd opgedragen aan directeur Marnix ten Kortenaar, de uitvinder van de batterij.

 

Innovatiemakelaar Marieke op de Weegh vond de diversiteit aan innovaties ‘waanzinnig leuk’ om te zien. ,,Ze waren ook allemaal van heel hoog niveau. Innoveren is niet alleen de denkkracht, maar ook het praktisch doen. Al deze bedrijven gaan uitdaging niet uit de weg.’’ De Veluwse Innovatieprijs klinkt regionaal, maar het effect is volgens haar nationaal en zelfs mondiaal. ,,Dit podium heeft voor Leadax, de vorige winnaar, nieuwe deuren geopend. Je hebt een product in handen met potentie. Laat dus zien wat je in huis hebt.’’

 

De Veluwse Innovatieprijs is een initiatief van Innovatiehuis Noord-Veluwe, het regionale kennis- en netwerkplatform voor innovatie en duurzaamheid. In het Innovatiehuis werken overheid, onderwijs en ondernemers samen, om innovatie te stimuleren en het Noord-Veluwse bedrijfsleven op de kaart te zetten.

 

De genomineerden van 2019:

 

Hametech (Ermelo): douchecabine met warmte terugwinning

HRLS – GoedWerkLicht (Ermelo): inductieverlichting

Protifarm (Ermelo): kweek van buffalokevers, ingrediënten uit insecten

CekamonSaws (Ermelo): ergonomische machine voor laden en lossen dozen/containers

Ifective Software Engineering (’t Harde): efficiencyslag in (digitale) bedrijfsprocessen

Hellebrekers Water & Leisuretechniek (Nunspeet): volledig chloorvrij zwembad

 

BE Precision Technology (Nunspeet): controle voedselverpakking op veiligheid met robots

I&S Sporthorses (Putten): DNA-analyse embryo’s van paarden

Lagemaat (Heerde): nieuwbouw realiseren uit hergebruikt bouwmateriaal

LED Technologies (Zeewolde): hardlooptraining met verlichting op de atletiekbaan

Green Offices (Harderwijk): duurzaam pand voor verhuur flexibele werkplekken

Dr. Ten (Wezep): onbrandbare zeezout batterij

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen