Betrouwbare energieopslag voor elk gebruik

HARDERWIJK november 2023

Jasper Fix (31) uit IJsselmuiden heeft jarenlange ervaring in logistiek, van import tot warehousing. Plaatsgenoot Remco van Veen (32) is projectleider in de installatiebranche. Hun ideeën komen samen in VX Energy, een nieuw systeem voor batterijopslag dat 1 september verkrijgbaar is. “Het zorgt voor kostenreductie en je wordt deels zelfvoorzienend.”

HARDERWIJK – Eind 2022 heeft JML BV, waar Jasper Fix mede-eigenaar van is, panden aangekocht voor uitbreiding van FCE Transport. De panden zijn verduurzaamd en voorzien van triple A glas, vloer- en spouwisolatie en zonnepanelen. De overgebleven opgewekte zonnestroomenergie kon echter niet worden teruggeleverd aan het net, dat overbelast raakte: netcongestie. “We liepen tegen piekspanning in de wijk aan, waardoor we onze heftrucks en elektrische pompwagens – niet konden opladen op ons gewenst moment, want dat vroeg teveel elektriciteit.”

Om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de opgewekte stroom en om het elektriciteitsnet rustig te houden, zocht Fix contact met een leverancier van batterijen, waar hij al veel transportwerk voor doet, met name richting Duitsland en Oostenrijk. VX Energy heeft een batterijopslagsysteem van 50 kilowatt geïnstalleerd. “Met de stroom die de zonnepanelen overdag opwekken laden we ’s nachts onze interne transportmiddelen weer op en verwarmen met een airco ons kantoor. De chauffeurs kunnen douchen met de warmwaterboiler. Zo voorkomen we piekbelasting en verlagen onze CO2-voetafdruk. De installatie is tegelijk een showroom voor onze klanten, om te laten zien hoe het systeem werkt. In Europa zijn er al vele installaties van dit merk geplaatst en wij gaan het in Nederland uitrollen.”

Fix en Van Veen hebben in een klein jaar een mooi concept uitgedacht voor particulieren en bedrijven en willen samen met installateurs passende oplossingen bieden: energieopslagsystemen van 5 kWh tot 4 megawatt. “Uit gesprekken met collega ondernemers bleek dat veel bedrijven met hetzelfde probleem van piekbelasting door netverzwaring te maken hebben. Ze kunnen hun energie niet terugleveren aan het net en moeten bewust omgaan met stroomverbruik. Ons systeem is betrouwbaar met tien jaar garantie op de batterijen. Dit batterijopslagsysteem vanaf 5 kilowattuur voor huishoudens is eenvoudig uit te breiden tot 160 kWh voor het MKB. Ook is er nu een mooi ‘plug and play’ concept van 215 kWh voor grootverbruikers, uit te breiden tot 2,1 megawatt door ze in serie door te schakelen. Dit is een complete kabinetkast waar alles in zit: brandmeldsysteem, aircosysteem en battery management control. Met dit kant en klare systeem kunnen we grote industriële bedrijven voorzien van opslagcapaciteit van energie. De opgeslagen zonnestroom kunnen ze ’s nachts gebruiken voor koelcellen, koelhuizen, machines die 24/7 draaien, maar ook om de elektrische vervoersmiddelen op te laden.”
Ook als tijdens donkere dagen niet genoeg stroom met de zonnepanelen opgewekt kan worden, heeft VX Energy een oplossing. “Ons systeem kunnen we zo aansturen dat je op een zelfgekozen moment met dynamische contracten de stroom goedkoop in kunt kopen vanaf het net.”

 

VX Energy

06-15138137

info@vxenergy.nl

www.vxenergy.nl

 

Jasper Fix: Met ons systeem ben je deels zelfvoorzienend

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen