Druk

HARDERWIJK september 2023

Waarom zou jij jouw ogen laten testen, het gaat toch best zo? Of als je het niet meer zo goed kan lezen, pak je toch even zo’n “vergrootbrilletje”? Veel gehoorde opmerkingen uit het dagelijks leven gegrepen. Zo zijn velen nog nooit bij een opticien geweest.

Begrijpelijk, maar het is wel belangrijk om te laten checken hoe jouw ogen ervoor staan, ook als je geen klachten hebt (of ze toerekent aan andere eventuele oorzaken), of nog niet aan de bril wilt. Zonder dat je het in de gaten hebt, zou er toch iets aan de hand kunnen zijn. Na een werkdag erg vermoeid zijn, kan ook betekenen dat jouw ogen of bril niet meer goed corrigeren.

De opticien is ervoor om te ontdekken wat pluis en niet-pluis is.

Om een voorbeeld te geven:

De oogdruk.

Waarom zou je die laten meten? Als de druk te hoog is voor jouw ogen en dat voel je in principe niet, kan dat schade geven aan de oogzenuwen. Het gezichtsveld wordt kleiner. Ook dat heb je niet snel in de gaten. De hersenen vullen namelijk het beeld grotendeels in wat je mist. Je kunt soms vlekkerig of rokerig zien, maar meestal zijn er geen klachten. Het kan uiteindelijk tot slechtziendheid of blindheid leiden. Deze oogziekte heet glaucoom.

Maar wat is glaucoom nu eigenlijk? Meestal is dan de druk in het oog te hoog. In het oog wordt constant vocht aangemaakt en afgevoerd.  Als de toevoer teveel wordt, loopt de druk op, wat niet goed is voor de zenuwvezels in het oog. De functie kan verminderen of zelfs verdwijnen, waardoor er gezichtsveldverlies ontstaat. Belangrijk is om het zo vroeg mogelijk te ontdekken en te behandelen, om het proces te stoppen. D.m.v. oogdruk verlagende druppels is in de meeste gevallen de behandeling afdoende. De test is heel eenvoudig. Bij de meeste opticiens, wordt er  door een apparaat, de oogdruk gemeten door heel snel, een luchtplofje op het oog af te geven. Tevens is het kijken met een lampje in het oog, de oogspiegel, ook een belangrijk instrument om te zien of er sprake is van (een beginnend) glaucoom. Glaucoom is erfelijk. Dus zit het in jouw familie, laat het dan zeker testen en dit is gratis.

Kom eens langs en laat het meten. Daar zijn wij voor.

 

Pearle Opticiens
Stationsstraat 100
3851 NL ErmeloT 0341-558893
Openingstijden
Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen