Een kijkje in de keuken bij Qimarox

HARDERWIJK april 2020

Met de businessborrel en rondleiding in de productiehal van Qimarox kregen de 64 leden van Stad in Bedrijf op 10 maart een kijkje in de keuken van de Harderwijkse machinebouwer, een toonaangevende fabrikant van verticaal transporteurs (liften) en palletiseermachines.

HARDERWIJK – Het familiebedrijf werd in 1995 opgericht als Nedpack; in 2012 kwam Qimarox erbij en dit is nu de groeitak van het bedrijf met circa 85 medewerkers. De productie stijgt jaarlijks met circa 20%.Naast het hoofdkantoor in Harderwijk is er een vestiging in de Verenigde Staten. ,,Wij zijn specialisten in verticaal transporteurs – in de volksmond liften – voor dozen, kratten, trays, zakken en ook pallets. De liften worden in een transportlijn geplaatst en geven het product op een andere hoogte af. Bij deze geautomatiseerde toe- en afvoer komt er geen handwerk aan te pas’’, legde salesmanager Arjan Kruidhof uit. In 2019 werden ongeveer 800 liften geproduceerd.

Er is een productgroep afscherming (hekwerk) om het proces veilig te houden, die ook verkocht wordt aan andere machinebouwers. De productgroep palletiseermachines – in 2019 bouwde Qimarox er 20 – zorgt ervoor dat in een productielijn dozen automatisch op een pallet gestapeld worden vanaf de lopende band. ,,Deze machines maken wij voor eindklanten als o.a. e-commerce webshops en producenten die supermarkten beleveren: productiefabrieken van chips tot augurken.”

 

Componenten

Qimarox heeft vanaf de crisis van 2009 de bakens verzet en is veranderd van project- naar productorganisatie. Nedpack leverde voorheen ‘turnkey’ projecten en doet nu service en onderhoud voor klanten in de Benelux. ,,Met Qimarox richten we ons nu alleen op verkoop en productie van liften en palletiseermachines en niet de periferie van transportsystemen daar omheen. Wij leveren een kwaliteitscomponent toe aan integratoren en zij leveren het project aan de eindklant.  Dat doen we wereldwijd succesvol. Unilever, Nestle en Danone zijn eindklanten die bediend worden met de systemen van Qimarox.”

 

Qimarox is lokaal betrokken door o.a. sponsoring en scholing en is actief deelnemer in Platform Techniek. ,,Naast dat wij het belangrijk vinden om een maatschappelijke bijdrage te leveren, trekken we ook personeel naar ons toe, wat hard nodig is door de groei van ons bedrijf.”

 

Voordat de netwerkborrel van start ging met heerlijke hapjes van Yoolz, gaven de medewerkers van Qimarox een rondleiding door het kantoor en de assemblageafdeling. In de showroom werd de werking van een palletiseermachine gedemonstreerd.

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen