Fijne vakantie?

PUTTEN | juli 2021

PUTTEN – Mensen wensen elkaar een fijne vakantie, ik hoor echter vaak dat het achteraf helemaal niet zo fijn heeft uitgepakt en dit heeft met het volgende te maken;

Wanneer ons ‘stress respons systeem’ maar lang genoeg wordt belast, uit zich dit vanzelf in lichamelijke klachten. Zolang dit systeem aan staat lijkt er niets aan de hand, maar wanneer het even níét wordt geactiveerd, volgt een ontlading. Dit is voor veel mensen het moment van vakantie en dan begint de ellende.

Veel gehoorde klachten aan het begin van de vakantie zijn: enorme vermoeidheid, prikkelbaar, hoofdpijn, spanning, onrust etc. en dit zijn stressklachten terwijl we vakantie vieren!

Een sprekend voorbeeld is er één van een ondernemer. Deze zocht ‘ontspanning’ door tijdens zijn vakantie te gaan fietsen, alleen was dit fietsen competitief ingesteld; minimaal zoveel kilometer, binnen een bepaalde tijd en ‘de jonkies’ moest hij bij kunnen houden. Hij heeft vervolgens serieuze lichamelijke klachten zoals druk op de borst ervaren en was oprecht verbaasd dat er uit het hartfilmpje niets medisch kwam…..

Veel mensen ervaren de eerste dagen van de vakantie stressklachten, dit is dus de eerder genoemde ontlading van ons ‘stress respons systeem’ en zou al een waarschuwing moeten zijn. Wanneer je dan tijdens de vakantie dit systeem weer gaat activeren en ook nog de laatste dagen van je vakantie alweer met werk bezig bent, krijgt het ‘stress respons systeem’ geen rust. Het was wel vakantie, maar het voelde niet echt zo. En voordat de vakantie voorbij is, zijn we alweer vermoeid.

En de oplossing ???? Hoe simpel kan het zijn, pak de stress aan met een professional en ga vervolgens ontspannen op vakantie, zodat je écht uitgerust weer terugkomt 😉 én zorg voor een gezonde balans tussen in- en ontspanning op alle dagen van de rest van het jaar.

Een fijne vakantie gewenst allemaal.

Ynco de Jong

Oprichter De Breinregisseur en auteur van ‘Cut!’ Stop burnout, pak de regie

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen