Help mensen met een laag inkomen aan appels via de Harderwijkse Uitdaging

REGIO augustus 2022

De Harderwijkse Uitdaging daagt haar netwerk uit van bedrijfsleven, organisaties, stichtingen, verenigingen en gemeente, om de komende maanden in samenwerking met regionale fruittelers de laatste appels van het seizoen in te zamelen. Dit als onderdeel van het project ‘De Laatste Pluk’ dat mensen met een kleine beurs aan fruit helpt.

Aan het eind van het appelseizoen worden vele appels niet geplukt vanwege een verkeerde kleur of grootte. Supermarkten willen deze appels niet hebben en fruittelers moeten deze appels daarom uiteindelijk op de grond laten vallen. Helaas is dat een verspilling van goed en gezond fruit.
Tegelijkertijd hebben instanties als de Voedselbank, Stichting Mensen in Nood 0341, het Leger des Heils en soortgelijke initiatieven, moeite om hun klanten vers fruit te bieden. Mensen die moeilijk rondkomen, kunnen simpelweg geen fruit kopen omdat het veel te duur is.
Plukdagen in september en oktober
Het project ‘De Laatste Pluk’ heeft menskracht en materialen nodig om de ‘afgeschreven’ appels te oogsten. De geoogste appels worden verdeeld over de lokale instanties die voedselpakketten uitdelen, zodat mensen met een laag inkomen een gezond tussendoortje kunnen eten. De plukdagen bij 13 fruittelers in de regio zijn op zaterdag 24 september en alle zaterdagen in oktober.
“Vorig jaar hielp de Lelystadse Uitdaging de plaatselijke Voedselbank binnen korte tijd aan 85.000 appels”, zegt Esther Rozeboom, manager van de Harderwijkse Uitdaging. “Hele mooie resultaten, en dat voor een pilotproject! We willen De Laatste Pluk dit jaar minstens zo’n succes maken.” De Harderwijkse Uitdaging organiseert samen met de Lelystadse Uitdaging het vervoer, de gekoelde opslag en de distributie van de appels naar de maatschappelijke partners.
Help de laatste pluk!
Lijkt het je als bedrijf of organisatie leuk om met een of meer collega’s een (dag)deel te komen plukken? Of zie je voor jezelf een rol weggelegd op het gebied van catering, kruiwagens of misschien zelfs een stukje entertainment? Neem contact op met Esther Rozeboom via esther@harderwijkseuitdaging.nl.
Het ‘Laatste Pluk’-project is een initiatief van de vrijwilligersorganisatie Groente & Fruitbrigade, gelieerd aan de Voedselbanken Nederland.
Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen