‘In het theater stap je in andere wereld’

PUTTEN januari 2021

Afgelopen seizoen vierde Theater Stroud het 25-jarig jubileum en daarmee een kwart eeuw professionele cultuur in Putten. Sinds 2018 waren er in het nieuwe theater veel uitverkochte voorstellingen. Maar na de voorstelling op 5 maart viel het doek voor de culturele wereld.

PUTTEN – Theater Stroud zou bij 75 jaar herdenking van de vrijheid op 4 mei het decor zijn voor Theater na de Dam. Een prachtige voorstelling om de oorlogsherinneringen levend te houden. De gemeente heeft deze voorstelling geadopteerd en gesubsidieerd, zodat 260 mensen in Putten gratis konden kijken. Door corona ging dat niet door, maar de voorstelling is verplaatst naar 4 mei 2021. Het project voor het primair onderwijs kon in september worden ingehaald; de voorstelling voor het voortgezet onderwijs is uitgesteld naar april. Een literaire avond met onderzoeksjournalist Joris Luyendijk werd verplaatst naar september met op één avond twee voorstellingen voor 90 bezoekers. Toen na tien jaar wachten eindelijk Youp van ’t Hek zou optreden in Putten, kondigde de regering twee dagen voor aanvang aan dat het theater weer dicht moest.

 

Toch blijft voorzitter Astrid van Schaik hoopvol en kijkt positief naar de toekomst. ,,We geloven in betere tijden en willen vooral door blijven gaan. Het doek zo snel mogelijk omhoog en de spotlights aan, binnen de mogelijkheden. Theater Stroud is coronaproof geregeld. De stoel tussen verschillende huishoudens is geblokkeerd met een kofferriem. Of we voor 30 of 90 bezoekers open mogen, dan doen we dat. We zijn inventief en willen zichtbaar blijven, omdat we trots zijn op dit prachtige theater, waarin veel gebeurt. Cultuur verbindt mensen en is de thermometer van het dorp.”

Theater Stroud blijft doorgaan met herprogrammeren en ontwikkelen van nieuwe initiatieven om theater en cultuur te waarborgen in Putten. Rosemarie Landman, al 25 jaar programmeur bij Theater Stroud: ,,Alle wijzigingen in de programmering en mogelijkheden binnen corona worden voortdurend gecommuniceerd met onze bezoekers. Nagenoeg niets wordt definitief geannuleerd. Alle impresariaten en artiesten werken mee in belang van continuïteit. We hopen in de herfst weer volledig operationeel te zijn met uitverkochte zalen. Immers, cultuur is zuurstof voor het hart en voedsel voor de geest.”

Theater is ondernemerschap, stelt Van Schaik. Zij wil meer samenwerken met bedrijven en graag het speciale theaterarrangement aanbieden. ,,Na een tijd waarin iedereen solistisch thuis heeft moeten werken zonder sociale verbinding, willen wij het leven weer kleur geven. We nodigen bedrijven uit om met personeel en organisatie een avond uit te gaan in het theater. Hier horen arrangementen bij met borrel en diner om elkaar weer te ontmoeten.”

Ook kan er een voorstelling worden geadopteerd, die qua thema of doelstelling past bij de organisatie. ,,Hier kan je met je gasten naar toe gaan en een bijzonder door ons georganiseerd item aan toevoegen. Zoals een lezing of een ontmoeting met de artiesten, wat een bijzondere ervaring is. Wij zijn het enige theater in Nederland die Adopteer een voorstelling projecten voor het primair en voortgezet onderwijs ontwikkelen. Dit is educatief en interactief. Nu maken we ook de stap naar bedrijven. Als het kan, kom dan in ons theater met je personeel en relaties. Als de lichten aangaan en de deuren dicht, stap je een andere wereld binnen.”

 

Theater Stroud

Brinkstraat 91 Putten

06-23193436

www.theaterstroud.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen