Innovaties met economische en maatschappelijke impact

REGIO februari 2024

Sinds 2016 reikt Innovatiehuis Noord Veluwe met haar partners jaarlijks de Veluwse Innovatieprijs uit. Sinds vorig jaar is hier de CAI Challenge aan toegevoegd: een idee voor een digitale innovatie met maatschappelijke impact.

REGIO – De Veluwse Innovatieprijs wordt in 2024 voor de achtste keer uitgereikt. Na de afgelopen twee edities bij Fruittuin Verbeek in Oldebroek is de uitreiking nu op donderdagmiddag 13 juni in het nieuwe pand van AWL in Harderwijk.  “Wij doen dit elk jaar om innovatieve ondernemers op de Noord en Noordwest Veluwe (van Hattem tot en met Nijkerk) en uit Zeewolde die vooroplopen met duurzame technologische innovaties een podium te geven. Dit zijn bedrijven uit de maakindustrie, de foodsector, bedrijven rondom energie, milieu en technologie (EMT) en ICT-bedrijven”, vertelt Marieke op de Weegh, innovatiemakelaar bij Regionaal Centrum Technologie (RCT) Gelderland, één van de negen partners.

Met de VIP als regionale innovatieprijs worden deze bedrijven op de kaart gezet, ook als ze niet winnen. “Het is een professioneel evenement met een goede vakjury en aanwezige ondernemers, organisaties, het onderwijs en publieke organisaties. Relatief kleinschalig maar daardoor ook toegankelijk om je verhaal te vertellen en je bedrijf te positioneren. De laatste drie oud-winnaars – Myne met de eerste digitale metaal recylingfabriek, Eplucon met een slim energiemanagementsysteem en Leadax met hun circulaire loodvervanger – van de Vakjuryprijs kregen nationaal publiciteit.”

Door deze exposure ben je aantrekkelijk voor nieuwe opdrachtgevers en voor personeel, weet Op de Weegh. “Eplucon, de winnaar van 2022, is ondanks de krappe arbeidsmarkt ontzettend gegroeid in medewerkers, doordat zij konden laten zien dat ze met mooie, aansprekende innovaties bezig zijn. De VIP is een mooi podium om te laten zien welke kennis en ideeën je in huis hebt, om talent en kwaliteit te etaleren en om je innovatieve product of dienst neer te zetten.”

De organisatie nodigt bedrijven die met mooie innovaties bezig zijn en er over nadenken om dit uit te dragen van harte uit om contact op te nemen. “Wij kijken of de innovatie past binnen onze criteria. We kijken naar het innovatieve karakter – hoe nieuw is het? Het moet niet al meer dan twee jaar op de markt zijn of pas over twee jaar op de markt komen. Ook kijken we naar het economisch perspectief, de mate van duurzaamheid en de samenwerking met andere partijen. Een vakjurylid gaat mee voor het gesprek en een video bij het bedrijf. Gemiddeld komen hier zes bedrijven voor in aanmerking. Ook studenten en scholieren krijgen een podium voor mooie innovatieve projecten.”

CAI Challenge

Nieuw was vorig jaar de CAI Challenge. De eerste winnaar was ’s Heeren Loo met de Novilamp. Deze lamp – met camera – registreert bewegingen volledig veilig en anoniem op een intelligente manier en interpreteert zo of er zorg verleend moet worden. “Een leuk, innovatief idee wat binnenkort in de praktijk getest wordt op een locatie van ’s Heeren Loo aan de Julianalaan, waar wij als CAI Harderwijk ook gevestigd zijn”, aldus CAI-directeur Edo Kweldam. “Ons glasvezelnetwerk wordt door 96% van de inwoners van Harderwijk gebruikt via de providers die erop zitten voor internet, tv of bellen, maar we kunnen voor veel meer doeleinden beelden of data over het netwerk versturen. Denk aan privacygevoelige informatie voor diensten van zorginstellingen, gezondheidspraktijken of ziekenhuizen voor zorg op afstand. Dat kan heel veilig, zodat niemand erbij kan.”

De CAI Challenge is voor bedrijven, onderwijs, zorginstellingen en overheid. De digitale innovatieve ideeën mogen minder ‘marktrijp’ zijn dan voor de VIP, maar ze moeten wel een maatschappelijke impact hebben en bijdragen aan meer verbondenheid. “Wij willen er graag een proeftuin/ fieldlab voor zijn en dit faciliteren met ons prachtige netwerk.”

 

Heb je een innovatief idee? Meld je dan aan voor de VIP of de CAI Challenge.

Vragen of meer informatie? Neem contact op met Marieke op de Weegh of Edo Kweldam. “Wij kijken en helpen graag mee!”

 

Innovatiehuis Noord Veluwe & CAI Harderwijk

marieke@rtcgelderland.nl

ekweldam@caiharderwijk.nl

www.innovatiehuisnoordveluwe.nl www.caiharderwijk.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen