Maak schulden bespreekbaar en verlaag financiële stress

REGIO januari 2021

In deze coronaperiode maken werknemers zich steeds meer zorgen over geld. Mensen zijn onzeker over hun werk, zijn hun baan kwijtgeraakt of zitten met het bedrijf in een NOW-regeling. De rol van werkgevers wordt steeds actiever bij het ondersteunen van hun werknemers met financiële problemen. Ook gemeenten kunnen helpen om geldzorgen en schulden bespreekbaar te maken.

REGIO – Het is niet altijd zichtbaar, maar ook mensen die aan het werk zijn, kunnen geldzorgen hebben. ,,Je bent aan het werk, dus zou je geen schulden moeten hebben, is de opvatting. En als dat wel zo is, wordt daar niet altijd over gepraat. Schulden zijn een taboe’’, weet Wouter Janssen, beleidsadviseur bestaanszekerheid bij de gemeente Zeewolde. Zijn rol is zorgen dat mensen niet in financiële problemen komen. ,,We zien dat veel mensen met schulden pas na jaren bij de gemeente aankloppen. Dan moet een gemeente zwaardere maatregelen nemen, dus willen we er eerder bij zijn. We zetten in op vroegsignalering en preventie. Al tijdens het afbetalen van een schuld proberen we iemand bewust te maken hoe je in de toekomst beter om kunt gaan met geld.”

Gemeenten hebben de hulp van werkgevers nodig. ,,Werkgevers spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van schulden. Die hebben soms informatie die bij ons ontbreekt. Kan iemand zijn telefoon- of energierekening niet meer betalen, dan heeft de gemeente daar niet altijd kennis van. De werkgever heeft mogelijk kennis over de situatie omdat collega’s zich zorgen maken over een andere werknemer.”

 

Stressvrij is productief

Een werkgever heeft meer aan een werknemer die niet lijdt aan stress door financiële zorgen. Ben je gezond en stressvrij, dan komt dat je productiviteit ten goede. Werkgevers hebben er dus baat bij goed op de hoogte te zijn van hun personeel en iets te doen als het minder gaat. Maar dat hoeft de werkgever niet alleen te doen. ,,Elke gemeente –Ermelo, Harderwijk, Nijkerk, Nunspeet, Putten en Zeewolde – heeft een team van professionals om vragen over financiële kwesties te beantwoorden. Zij kunnen informeren over het traject schuldhulpverlening, een incassotraject, de gemiddelde kosten voor een werkgever, beslaglegging voor de werknemer en de rol van de werkgever: signalen herkennen, helpen en valkuilen omzeilen. Vragen over dit soort onderwerpen worden in het eerste gesprek altijd kosteloos beantwoord.”

 

Schulden overnemen

Naast de ondersteunende rol bieden gemeenten de schuldsanering. De zorgen van de werkgever en werknemer worden weggenomen doordat de schuldsanering wordt uitgevoerd door de gemeente of een andere partij. ,,De Maatschappelijke Dienst Flevoland (MDF) doet dit voor de gemeente Zeewolde en zo heeft elke gemeente zijn eigen aanpak. Nadat de werkgever per mail of telefonisch heeft aangegeven dat een werknemer mogelijk financiële zorgen heeft, wordt een gesprek ingepland. In dit gesprek kijkt een schuldhulpverlener wat de schaal van de problematiek is en hoe de werknemer verder geholpen kan worden. In de praktijk kunnen schulden bij bijvoorbeeld een telecom- of nutsbedrijf door de gemeente worden opgekocht, waardoor de medewerker in de schuldsanering valt en nog maar betaalt aan één schuldeiser: de gemeente. Dat is veel gemakkelijker voor degene die de schuld moet afbetalen en de gemeente heeft meer zicht op de situatie. U als werkgever hoeft niet betrokken te blijven bij zo’n traject.”

 

Wanneer u denkt dat werknemers een helpende hand kunnen gebruiken, neem dan contact op met de gemeente waar u met uw bedrijf gevestigd bent via telefoon of mail (zie contactgegevens).

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen