Systemen van Pewisys maken zwaar werk lichter

ERMELO | januari 2021

Een container met dozen kan gelost worden met de hand, maar je kunt het ook doen met de systemen van Pewisys. Dat kan door een halfautomatisch los systeem, maar ook met losse rollenbanen.

ERMELO – Pewisys zit in laad- en lossystemen voor vrachtauto’s en zeecontainers en wordt ingezet voor intern transportmateriaal.

,,Pewisys is voor veel warehouse en transportbedrijven interessant, omdat het laden en lossen van containers veel ergonomischer kan’’, vindt Gert de With. De Ermeloër nam het bedrijf in 2012 over van Peter Wisse, die op leeftijd was en stopte. ,,Hij begon Pewisys Material Handling in 1995 en was vooral gericht op rollenbanen en kettingbanen. Pewisys was een leverancier van mijn bedrijf Cekamon Saws. Nu is het een van de zusterbedrijven van Cekamon. Pewisys wordt nu gerund door Peter Telgenkamp.”

 

Pewisys is inmiddels specialist in laad- en lossystemen voor containers en heeft een toegevoegde waarde voor warehousing – opslag. Telgenkamp: ,,Zeker door de grote webshops is opslag steeds belangrijker en worden magazijnen steeds groter. Nederland is daarin nog klein, België is daar al verder in en in Duitsland zijn de magazijnen helemaal groot. Voor het lossen en laden zijn steeds minder mensen beschikbaar en met onze systemen kun je dat werk makkelijker maken. Dit zijn de telescopische transportbaan pewiLOAD (in- en uitschuifbare transportband), pewiROLL (in- en uitschuifbare zwaartekracht rollerbaan) en pewiFLEX (flexibele rollenbaan) en de pewiMOVER ERGO (ergonomisch laad- en lossysteem)

 

Ergonomisch

Het aantal arbeidskrachten om dit werk te doen neemt af en de arbo-eisen worden hoger. De With: ,,Dozen en zakken uit de containers sjouwen gebeurde met de hand; nu wordt dat met material handling systems (intern transportmateriaal) geregeld. Een belangrijk nieuw product is de pewiMOVER-ERGO in combinatie met de pewiFLEX (aangedreven harmonica rollenbaan). Daarmee rijd je een container in en staat op een platform dat omhoog en omlaag gaat. De aan- en afvoerband maakt dezelfde beweging. Je hoeft niet meer boven je schouders te tillen en kunt ook dozen makkelijk van de vloer pakken. Buiten de container worden de pakjes al opgestapeld. Ze worden half automatisch op een flexibele transportband gelegd en rollen naar een plek waar ze op een pallet gestapeld worden. Dit maakt zwaar werk lichter en heel ergonomisch.”

Met de pewiMOVER-ERGO is Pewisys in 2019 genomineerd voor de Veluwse Innovatieprijs. ,,We zijn vorig jaar gestart met een opdracht van 25 systemen voor Amazon Europe en leveren nu ook aan andere bedrijven.”

 

Ook levert Pewisys het traject na het lossen: barcode lezen, wegen en palletiseren. Telgenkamp: ,,Na het laden en lossen moeten de producten opgestapeld, geregistreerd en gesorteerd worden. De barcode wordt gelezen en zo wordt de controle gedaan en de juiste doos op de juiste pallet gezet.”

 

Met partner Cartonmover ontwikkelt Pewisys een systeem dat automatisch dozen uit een container lost met een vacuüm grijper. De With: ,,Dit idee wordt in een machinefabriek verder uitgewerkt en dat systeem komt in 2021 op de markt. De eerste is verkocht aan Amazon en de tweede is ook besteld.”

 

Pewisys

Kalkoenweg 40 Ermelo

0341-768110

www.pewisys.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen