Niets is zo veranderlijk als de economie

REGIO april 2020

Paul Verhoef is sinds juni 2018 algemeen directeur van Rabobank Randmeren. Hij geeft in een column zijn visie op het MKB.

Nog niet zo lang geleden was het beeld dat de Nederlandse economie er heel goed voor stond, zeker in vergelijking met andere Europese landen. Beurzen krabbelden op en braken keer op keer records. Nu is het coronavirus uitgebroken, is heel Europa in rep en roer en is in een paar weken de mindset compleet anders. De AEX stond boven de 600 punten met de 700 in het vizier. Nu wordt er gesproken over een stand van 400. Ook mijn zorg is dat de economie harde klappen ondervindt. Van hoogzomer naar midwinter qua gemoedstoestand.

 

Veel mkb bedrijven worden geraakt door het coronavirus, en als een recessie komt, dan gaan we het waarschijnlijk allemaal voelen. Dan zie je dat de economie een psyche is. We kijken omhoog en vooruit en ineens worden veel sectoren geraakt door iets waar je als ondernemer niet zoveel aan kan doen. Na de PFAS-crisis en de stikstofcrisis komt daar de coronacrisis overheen. Dat is niet te voorspellen.

Inmiddels zijn we in de derde week van de corona crisis. Het is ongelooflijk wat er op ondernemers afkomt. Als de nood het hoogst is komt de creativiteit van ondernemers goed van pas. Overal zie ik ondernemers noodmaatregelen nemen en tegelijktijdig zoeken naar wat wel kan. Ik heb enorm veel bewondering voor de wijze waarop het MKB met deze nieuwe werkelijkheid om gaat.

Gelukkig kunnen de banken in Nederland inmiddels tegen een stootje. Eerder in de media is genoemd dat banken in 2008 onderdeel van het probleem waren, maar nu een deel van de oplossing. Zo zie ik het zelf ook. Met diverse noodmaatregelen zoals het uitstellen van aflossing en bieden van extra liquiditeit doet Rabobank wat zij kan om de komende maanden het MKB zoveel als mogelijk te hulp te schieten.

Dat kan op meerdere manieren. We zijn primair financier en als er behoefte is aan aanvullend krediet en er is perspectief omdat het tijdelijk is, zijn wij er als eerste om de onderneming door de crisis te helpen. Dat doen we door bijfinanciering en verstrekken van extra krediet om de ergste nood te ledigen. Onze belofte in de markt is dat we ondernemers helpen groeien. Als dat niet kan, moet je ze ook helpen om even door een moeilijke periode heen te komen.

Het kan vandaag zomaar anders zijn dan gisteren. Laten we hopen dat het snel warm wordt en het virus uitgeroeid wordt.

Quote:

Paul Verhoef

De banken zijn nu een deel van de oplossing.

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen