Omnivent alles omvattende ventilatie

ZEEWOLDE december 2019

Omnivent behoort internationaal tot de top in koel- en bewaartechniek van voedsel. Het Zeewoldense bedrijf denkt vanuit het bredere perspectief van de wereld voedselvoorziening. Dat heeft de laatste tien jaar een grote vlucht genomen. Omnivent heeft inmiddels voor 85% klanten in het buitenland.

ZEEWOLDE – Er wordt wereldwijd veel voedsel geproduceerd dat ook weer verloren gaat omdat het niet goed behandeld wordt. In veel gebieden is men niet gewend om voedsel goed op te slaan. Omnivent bouwt installaties volgens de juiste bewaartechnieken, zodat voedsel langer goed blijft. ,,Steeds meer mensen op de wereld moeten eten en er valt veel te verbeteren in de keten. 30% gaat verloren voordat het op de juiste bestemming terecht komt. Wij zijn bezig om voedselverspilling tegen te gaan. Dan is er genoeg voor iedereen’’, vertelt Luuk Salomons (50) uit Harderwijk. Hij is directeur eigenaar van de Omnivent groep met vestigingen in Nederland, India, Engeland, Polen en Oekraïne. Vanuit het hoofdkantoor in Zeewolde doet Omnivent zaken in 60 landen.

 

Omnivent bouwt technische installaties voor het opslaan en bewaren van voedselproducten. Aardappelen, uien, wortelen, groente, fruit; alles wat we kunnen eten en in koelhuizen moet worden opgeslagen om goed te houden’’, aldus Salomons.

Omnivent heeft specialistische kennis over bewaartechniek. ,,Het is ons werk om door de juiste klimaatconditionering (temperatuur, vochtigheid, CO2 concentratie en beluchting) in de koelruimte het voedsel een jaar lang goed te houden.’’

 

Voor die optimale condities is veel installatietechniek nodig: besturingstechniek, elektrotechniek, koeltechniek etc. ,,Omnivent bouwt installaties waarmee we kunnen ventileren, koelen, verwarmen en luchtvochtigheid in de ruimte kunnen regelen. Wij ontwerpen de installaties en stellen ze in bedrijf. Ook begeleiden we klanten in hoe ze een klimaatcomputer in moeten stellen voor de juiste condities.’’

 

Uitdagend en afwisselend

Probleem voor Omnivent is dat het erg moeilijk aan de juiste mensen komt. Het bedrijf kan nu wel groeien door het productiebedrijf in Polen, maar Salomons zou capaciteit het liefst ook uit Nederland halen. ,,Wij hebben veel technische mensen in dienst: servicemonteurs, koeltechnisch monteurs, elektrotechnisch monteurs, tekenaars en projectleiders. Maar gekwalificeerde personeel in elektronica, koeltechniek en besturingstechniek is op de markt bijna niet meer te krijgen.’’

 

,,We zijn aangesloten bij Platform Techniek om de instroom van technische mensen op de arbeidsmarkt te vergroten. Wij laten leerlingen weleens sleutelen op ons bedrijf, maar de jeugd wordt in het algemeen te weinig voor techniek gestimuleerd. We denken dat je dit beter met een groep bedrijven kunt doen. De negatieve beeldvorming kun je met z’n allen veranderen. Werken in de techniek is ontzettend afwisselend en elke dag weer uitdagend. Ook biedt het perspectief. Ben je een goede techneut, dan krijg je een dijk van een salaris en kunt je ontwikkelen in een dynamische wereld. Er zijn genoeg technische beroepen die ingevuld moeten worden.’’

 

Salomons vindt het belangrijk dat de drie O’s regelmatig om te tafel zitten om invloed uit te oefenen op keuzegedrag van leerlingen. ,,Mijn boodschap is dat bedrijfsleven gezamenlijk moeten optrekken met onderwijs en overheid om leerlingen te interesseren voor techniek. De Techniek Academie is al volop met deze verbinding bezig.’’

 

Morseweg 1 Zeewolde

036-5222177

www.omnivent.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen