Oog voor schoonmaak en de medewerker

HARDERWIJK september 2023

Schoonmaakmedewerkers werken tijdens kantooruren en worden gezien. Dit geeft meer eigenwaarde en betrokkenheid. “Onze kernwaarden zijn plezier, meedenken, opmerkzaam, toegewijd en open. Dit maakt de driehoek tussen de medewerker, de opdrachtgever en wijzelf”, vertelt Suzanne Heijns van Carea.

HARDERWIJK – Carea facilitaire dienstverlening is 13 jaar geleden opgericht door Frank en Karin Kühlkamp. “Frank leerde bij de grote jongens in de schoonmaakbranche hoe het moet, hoe het niet moet en vooral hoe hij het niet wilde. Hij vond het niet eerlijk dat schoonmaakmedewerkers voor twee uur werden betaald en zich moesten haasten, terwijl de klant voor drie uur betaalde. Ook vond hij dat er meer waardering moest zijn voor collega’s op de werkvloer. Na een reorganisatie is hij voor zichzelf begonnen om de schoonmaakwereld te veranderen”, schetst commercieel medewerker Suzanne Heijns (52) het ontstaan van Carea. “Als je de C weghaalt staat er area en haal je de a weg, staat er care. Onze schoonmaakcollega’s werken overdag en zo krijgen ze, letterlijk en figuurlijk, een gezicht. Dat was voor veel bedrijven ongebruikelijk, want schoonmaakmedewerkers hoefde je toch niet te zien? Doordat je een naam en een gezicht bij de mensen hebt, ontstaat er een menselijke verbinding en horen ze op den duur ook bij het team van de opdrachtgever, ondanks dat ze bij ons in dienst zijn.”

Carea heeft het hoofdkantoor in Warnsveld en kleinere kantoren in Almelo en Harderwijk. Inmiddels zijn er 120 collega’s in dienst. Carea is actief in Gelderland en Overijssel. In bedrijfspanden, scholen, verzorgingshuizen en gezondheidspraktijken. “Wij werken heel transparant: als wij drie uur aanbieden om schoon te maken, krijgen onze schoonmaakcollega’s daar ook die tijd voor. Blijkt er minder tijd nodig, dan geven we dat de opdrachtgever eerlijk aan. We waarderen en respecteren onze collega’s om wie ze zijn. Zij doen het echte werk. Tevreden medewerkers zorgen voor tevreden opdrachtgevers. Is er geen match met onze opdrachtgever, dan beginnen we er niet aan.”

Carea staat voor kwaliteitsschoonmaak en korte lijnen. “Je krijgt meteen de juiste persoon aan de lijn, onze collega’s krijgen geregeld werkinstructies met een duidelijke methodiek. De Careamanager, regiocoördinatoren en objectleiders komen regelmatig op locatie voor een praatje met de schoonmaakcollega’s en voor afstemming met de opdrachtgever over de schoonmaakbeleving.”

Naast de reguliere schoonmaak doet Carea specialistische reiniging: vloeronderhoud, glasbewassing, gevelreiniging en bouwschoonmaak na een (ver)bouw(ing) en sinds kort ook sanitaire voorzieningen.

Carea staat sinds 1 mei 2022 op trede 3 van de Prestatieladder Socialer Ondernemen. “We hadden al veel medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Voor deze sociale werkvoorziening hebben we nu ook een certificaat gekregen.”

 

Carea facilitaire dienstverlening

Goede Reede 1 Harderwijk

06-18883065

www.carea-online.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen