Robin geeft haar visie op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid

HARDERWIJK mei 2020

HARDERWIJK – Nu ons land geveld is door de coronacrisis komt er dagelijks een hoop informatie op je af. Soms misschien wel een beetje te veel om te bevatten, zeker als je ook nog bezig bent om als ondernemer in deze tijd je hoofd boven water te houden. Daarom onderstaand onze no-nonsense uitleg van de NOW. Een regeling van het UWV waar de laatste weken veel om te doen is geweest

De NOW is een compensatie voor je loonkosten bij een omzetdaling. Heb je geen loonkosten of geen omzetdaling van 20%? Dan kom je helaas niet in aanmerking voor deze regeling. De regeling ziet alleen toe op dalingen van de omzet, dus niet van de cashflow. Factureer je nog wel, maar lukt het je niet te innen? Dan betekent dit niet dat je ook daadwerkelijk een omzetverlies hebt.

 

Je procentuele omzetdaling bereken je door je totale omzet in 2019 te delen door 4 (een gemiddeld kwartaal dus) en deze dan af te zetten tegen een periode van drie maanden in 2020, te starten in maart, april of mei. Heb je nog omzet gehad in maart en verwacht je dat je in juni nog altijd last zult hebben van een omzetdaling? Dan is het dus verstandiger als vergelijkingsperiode te kiezen voor april-mei-juni.

 

NOW aangevraagd en een voorschot ontvangen? Je kunt deze makkelijk zelf narekenen. Men neme de loonsom januari 2020 en verhogen deze met een opslag van 30% voor werkgeverslasten. Het UWV vergoed procentueel gezien 90% van je omzetdaling (dus een vergoeding van 45% bij een omzetdaling van 50%). Het voorschot dat je van het UWV hebt ontvangen bedraagt 80% van dit bedrag. Is je loonsom in maart-april-mei lager dan de loonsom in januari? Denk er dan om dat de UWV uiteindelijk een afrekening mag opleggen.

 

Elke donderdagmorgen hebben wij een gratis digitaal spreekuur, nu toegespitst op alle tijdelijke noodmaatregelen. Aanmelden kan eenvoudig via onze site www.iqount.nl.

 

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker zeggen we dan maar…

 

Robin Hees

robin@iqount.nl

(M) +31620400694

Daltonstraat 22, 3846 BX  Harderwijk

(T) 0341-740800

(E) info@iqount.nl

(I) www.iqount.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen