Taaltechniek om verder te komen in je werk

HARDERWIJK | mei 2021

HARDERWIJK – Oefenen met vakjargon uit je werk kan met de training Taaltechniek van Landstede Groei Opleidingen. Taaltechniek is voor anderstalige deelnemers die werken in de techniek, bouw en logistiek.

 

Arbeidsmigranten uit Europa zijn niet verplicht om in te burgeren. Ze spreken wel wat Nederlands, maar vaak niet goed genoeg om carrière te maken of sociaal mee te komen in pauzes. Hun taalachterstand werkt belemmerend om bijvoorbeeld voorman te worden.

Annemieke Woltjes: ,,Bewust niet aangeven dat je iets niet begrijpt heeft te maken met schaamte maar ook met trots. Je verstaat de woorden wel, maar begrijpt ze niet echt. Je denkt: ‘ik ben slim genoeg en kijkt wel mee’. Maar zo kan je niet verder groeien.”

Daarom biedt Landstede Groei Opleidingen de cursus Taaltechniek. Een keer in de week komen de cursisten bij elkaar bij Landstede. Hier krijgen ze allerlei opdrachten, oefenen het spreken door rollenspellen. De lessen duren twee uur en worden gegeven door Carole Kuishove vanuit het StartCollege. ,,Bij Taaltechniek oefen je spreekvaardigheid (articuleren) en luistervaardigheid in jouw vakjargon. Het traject bestaat uit twee blokken van 10 lessen.”

Halverwege wordt geëvalueerd. ,,We bespreken hoe het gaat en of de deelnemer er wat aan heeft. Ook vragen we de werkgever of hij verbetering ziet.”

Bij Spuiterij Van Brummelen in Zeewolde volgen twee Poolse medewerkers de training. Edwin Verheijen: ,,Op de werkvloer vallen ze bij drukte terug op Engels en wij ook. Het is voor ons ook een leerproces dat wij binnen het bedrijf consequent Nederlands met ze blijven praten.”

 

De intake is persoonlijk en  op de werkvloer om het vakjargon op te halen. Instromen kan iedere week.

 

Landstede Groei Opleidingen

info@groeiopleidingen.nl

06-53258599

www.groeiopleidingen.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen