Twee keer knipperen en het is kerst

HARDERWIJK november 2023

Ik weet dat kerst nog heel ver weg voelt en ik weet ook dat er nog maar heel weinig mensen nu alvast aan het voorsorteren zijn op hun jaarafsluiting, maar we zitten al in Q4 en ik heb zelfs de eerste sneeuw dit kwartaal al gezien (daar moet ik in het kader van full disclosure wel bij zeggen dat ik in het buitenland was, maar toch!). Belangrijk om je nu alvast voor te bereiden op de jaarwisseling dus.

Heb je schulden aan je eigen B.V.? Controleer dan of je te maken krijgt met de wet excessief lenen. Hier heb ik op 12 oktober nog een stukje over geschreven op mijn persoonlijke LinkedIn pagina, dus check die vooral even voor meer info.

Zijn je fiscale aangiften over 2022 nog niet ingediend en/of verwacht je dat je aangiften 2023 niet voor 1 juni 2024 ingediend zullen worden? Vraag dan voorlopige aanslagen aan. Op deze manier voorkom je belastingrente.

Heb je dit jaar investeringen gedaan en staan er voor volgend jaar ook nog investeringen op de planning? Google even ‘kleinschaligheidsinvesteringsaftrek’ en bekijk de staffel op de website van de Belastingdienst. Door investeringen die je eigenlijk in januari zou doen naar december te halen (of andersom) kun je optimaal gebruik maken van deze aftrekpost.

Heb je een eenmanszaak of vof en werkt je partner ook mee in de zaak? Vraag dan eens aan je accountant of fiscalist of het gunstig uitpakt om een meewerkbeloning vast te leggen. Voor jou een aftrekpost, voor je partner belast inkomen, maar wanneer je partner maar weinig inkomen heeft kan het zo zijn dat jouw aftrekpost meer oplevert dan het bedrag dat je partner over deze beloning moet afdragen.

Uiteraard zijn er nog veel meer tips & tricks te benoemen op dit vlak en zou ik hier in al mijn enthousiasme nog wel tien pagina’s over kunnen volschrijven, maar ik wil de redactie niet tot last zijn door veel te veel woordjes te gebruiken, dus ik denk dat ik het hier maar bij laat. Toch nog even verder discussiëren? Stuur me gerust een LinkedIn berichtje!

Robin Hees: https://www.linkedin.com/in/robin-h-1b0bbba7/

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen