Welke box heeft dit jaar uw voorkeur?

Harderwijk november 2023

Heeft u het voorrecht een substantieel vermogen te bezitten? Ervaring leert dat er dan waarschijnlijk twee zaken zijn die u bezighouden. In eerste instantie is dat het behalen van een optimaal rendement op uw vermogen. Vervolgens rijst de vraag hoe u hierover zo min mogelijk belasting kunt betalen. Wat betreft het eerste aspect ben ik geen specialist. Een fiscaal vriendelijke vermogensplanning ligt daarentegen wel volledig binnen mijn vakgebied.

 Zo’n fiscaal gunstige vermogensplanning wordt met name gebaseerd op actuele fiscale wetgeving en de wetsvoorstellen voor de komende periode. Voor het jaar 2024 leken de fiscale wijzigingen beperkt te blijven, maar na Prinsjesdag heeft de Tweede Kamer toch ingestemd met een flink aantal wijzigingen op de eerdere wetsvoorstellen. Graag wil ik er twee uitlichten:

  1. Box 2: Het hoogste tarief stijgt van 31% naar 33%. Vorig jaar is al besloten dat er vanaf 2024 twee tarieven in box 2 gaan gelden: 24,5% tot € 67.000 (bij fiscale partners € 134.000) en 31% daarboven;
  2. Box 3: De belastingheffing over box 3 inkomen stijgt van 32% naar 36%.

 

De wijzigingen gaan in vanaf 1 januari 2024. Dient uw vermogen wellicht nog voor deze datum in een andere box ondergebracht te worden? Een algemeen advies kan ik helaas niet geven, omdat dit afhankelijk is van uw persoonlijke situatie. Zit uw vermogen momenteel bijvoorbeeld in box 2 of box 3? Wanneer verwacht u uw vermogen te consumeren? En heeft uw wellicht nog een schuld aan uw eigen b.v.?

Zomaar wat vragen die relevant zijn. Het antwoord op deze vragen is voor iedereen natuurlijk anders en zo ook het fiscale advies. Toch is er één advies dat ik wel iedereen kan meegeven: ga in overleg met uw belastingadviseur, zeker nu er weer veel verandert op fiscaal gebied. Het kan u een interessant voordeel opleveren!

Let op! De wetsvoorstellen inclusief amendementen moeten op het moment van schrijven nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen