Vakbekwaam in teamcoaching en rampoefeningen

HARDERWIJK maart 2021

Een crisis kan van alles zijn. Water dat in een kelder stroomt, een pand dat afbrandt, een ziekenhuis dat overspoeld wordt met teveel patiënten. Maar ook crisis in communicatieve sfeer, mensen die inbreken in een databestand of de naam van het bedrijf te grabbel gooien. Kortom: in feite alles dat de continuïteit van de processen verstoort is een crisis.

 

HARDERWIJK – Als je dat zelf niet kunt oplossen moet je jezelf meer tijd gunnen of een deskundige binnenhalen. Lucas van Rossem (63) uit Harderwijk houdt zich dagelijks bezig met crisisbestrijding. Anderhalf jaar geleden is hij van Leiden naar de Veluwe verhuisd. ,,Als oefenleider organiseer en evalueer ik rampenoefeningen. Sommige klanten hebben wel 400 deelnemers; van de portier van het ziekenhuis tot de operatiekamer. Ik werk in een kleine markt met in Nederland slechts enkele concullega’s. Ook ben ik geregistreerd teamcoach.’’

Als verpleegkundige in de acute geneeskundige zorg heeft Van Rossem een rugzak aan ervaring opgedaan bij grote en kleine rampen. ,,Dan realiseer je je dat rampen weinig voorkomen en dat je mensen moet voorbereiden op dat soort calamiteiten. Ik heb in de jaren ’90 drie grote rampen meegemaakt als verpleegkundige: een enorm grote aardbeving in Turkije en twee grote treinbotsingen. Dan heb je een beeld van wat een ramp betekent: operationele kennis is anders dan boekenkennis. Zo heb ik ‘hands on ervaring’ opgedaan. Ik zag bij rampenbestrijding dat teams niet altijd goed functioneerden. Je leert alles wat in het boekje staat met behulp van je eigen creativiteit te vertalen naar een hanteerbare oplossing. Je moet je planvorming aanpassen aan de crisis. ‘Tom Poes verzin een list.’

 

Coaching van teams

In coronatijd zijn er weinig rampenoefeningen. In deze tijd wordt Messor gevraagd om landelijke organisaties te ondersteunen bij hun coronabestrijding. Van Rossem bereidt veiligheidsregio’s, ziekenhuizen en bedrijven voor op crises. ,,Als teamcoach kijk ik alleen maar naar teams. Het gaat om attitude, betrokkenheid en medeverantwoordelijkheid voor het resultaat. Het team moet als geheel functioneren en doet dat het best als het bestaat uit een diversiteit aan mensen. In een crisis worden persoonlijke verhoudingen uitvergroot als in korte tijd onder hoge druk gepresteerd moet worden. Dan wordt vrij snel zichtbaar waar de sterke kanten van het team liggen en dat soms het functioneren van het individu het team belemmert in het bereiken van hun doel. De informele communicatie ‘onder tafel’ is waar teamcoaching het verschil maakt.”

 

Zowel voor teamcoaching als bij de oefeningen is vertrouwelijkheid essentieel. ,,Dat geldt voor oefeningen bij overheidsdiensten, maar ook bij bedrijven die ik coach. Ik hou niet van de gebaande paden en neem geen afwachtende houding aan. Ik denk creatief in mogelijkheden. Soms moet je bij een crisis even wachten, want beeldvorming en knelpunten ervaren is een essentiële stap voor je een oordeel vormt en besluiten bepaalt en acties uitvoert. Maar je moet niet te lang wachten en soms acteren op witte vlekken.”

 

Messor

06-39111155

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen