Met ONORI & Midland Tours naar de Floriade

5 september 2022


ALMERE – Een gezelschap van leden en gasten van Stad in Bedrijf ging maandag 5 september met de bus van Midland Tours naar Almere voor een excursie naar de Floriade Expo 2022. Dit bezoek was op uitnodiging van Onori Fashion & Gifts, dat de bedrijfskleding van het personeel op de Floriade heeft verzorgd.

 

Voor vertrek kreeg de groep uitleg van Wim Sederel over het Zonnepark van energiecoöperatie Endura boven het overloopparkeerterrein. De 5854 panelen wekken 350.000 tot 375.000 kWh per maand op en het park is momenteel nog het grootste van Nederland.

 

In de bus vertelde chauffeur Roel Arends over Midland Tours, dat hij samen met compagnon Gijs Beijers in 2016 is gestart. Bij hun busreizen, events en bedrijfsuitjes staat gastvrijheid op één. Ze hebben een luxe touringcar van VDL van 13 meter met luxe stoelen en een lift en een vip-opstelling met banken en tafeltjes. Momenteel huren ze een tweede touringcar en de agenda voor 2022 is weer goed gevuld, waarbij de twee bussen in het hoogseizoen dagelijks worden ingezet. Een boottocht, diner of hotelovernachting regelen ze desgewenst ook in combinatie met busreis.

 

Op de Floriade werd de groep welkom geheten door Alfred Vaessen van Onori Fashion & Gifts. Het familiebedrijf bestaat volgend jaar 125 jaar en inmiddels werkt ook de vijfde generatie mee. „Service is onze kracht, dat doen we met de groothandel op hetzelfde niveau als we met de winkel ook deden.” Standaard bedrijfskleding krijgt een upgrade met een bedrukt of geborduurd logo of het wordt vanaf de tekentafel custom made ontworpen. Paardensport, productiebedrijven en automotive zijn de belangrijkste branches. Voor het WK dressuurpaarden in Ermelo worden de sjerps voor de kampioen gemaakt.

Met de Floriade is Onori vier jaar in gesprek geweest. De order is op basis van duurzaam produceren verkregen. „Onze kleding wordt geproduceerd in Portugal. Het water wordt gespoeld in bassins en met enzymen gereinigd voor het de rivier in stroomt.”

 

Programmamanager Xander de Bruin vertelde over de Floriade Expo 2022 die op 14 april door de Koning geopend werd. Op de wereldtuinbouwtentoonstelling werken 220 deelnemers uit 30 landen aan het thema ‘Growing Green Cities’. Er zijn vier subthema’s: energie, gezondheid, voeden en vergroenen. Zo wordt er getest met circulair bouwen en biobased materiaal. Een innovatie is een houten gebouw met hout uit Ermelo en lisdodde en stro als isolatiemateriaal. Het terrein van 60 hectare bevat 198 kavels met om iedere kavel een strook beplanting van drie meter. Een van de zes bruggen is van hennep als natuurlijk materiaal. Er is een warmte terugwin unit met voor energiebesparing een ondergrondse warmwateropslag. Drie gebouwen blijven staan: de torenflat met de schildering van bloemen, het vergroende Aeres schoolgebouw en de zorginstelling voor 300 Alzheimerpatiënten. Ook de infrastructuur van straten en groen blijft bestaan, want in de toekomst wordt dit terrein een wijk waar 600 tot 2000 woningen worden gebouwd.

Na een rondleiding met een gids door de tuinen, langs kunstwerken en paviljoenen werd de geslaagde ‘bijzondere bijeenkomst’ afgesloten met een borrel. De Floriade is nog open tot en met 9 oktober.

Foto's