Veiligheid op het werk!

17 november 2022


Het begint bij jezelf!

Buiten vuur, binnen bloed. De spannende netwerkbijeenkomst Veiligheid op de werkvloer bij de Veiligheidsacademie Noordwest Veluwe liet in verschillende levensechte situaties zien hoe je veilig handelt. De circa 80 ondernemers zagen o.a. de nieuwste ontwikkelingen op onderwijsgebied.

HARDERWIJK – Landstede Groei Opleidingen zet in op een leven lang ontwikkelen en heeft hiervoor een breed aanbod opleidingen en trainingen voor het bedrijfsleven, waaronder zorg, techniek en taal. Tijdens dit Groeicafé werd de Veiligheidsacademie Noordwest Veluwe uitgelicht.

Dagelijks worden hier zeshonderd mbo-studenten klaargestoomd voor het veiligheidsdomein. Ook worden hier instellingen en bedrijven opgeleid met een breed scala aan veiligheidstrainingen, waaronder Bedrijfshulpverlening (BHV). Opleidingsadviseur Annemieke Woltjes: „We werken veel samen met partners die landelijke certificering verzorgen, zoals het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening (NIBHV).

Robert Aalders, accountmanager van de Veiligheidsacademie, gaf aan dat hij zich veilig voelt als onveilige situaties onder controle zijn. Door dit te laten zien en trainingen aan te bieden wil Landstede ondernemers en hun medewerkers bewust maken van een veilige werkomgeving.

Die situaties kwamen in een carrousel voorbij. Zo werd een benzinebrand geblust met een CO2-blusser. Door het koude blusmiddel werd het vuur letterlijk bevroren.

Binnen had een man zich met een aardappelschilmesje gesneden en het ‘bloed’ stroomde uit zijn pols. Hij werd goed geholpen en kreeg een drukverband gelegd door een van de deelnemers, geholpen door een EHBO-instructeur.

Het volgende scenario was een rollenspel voor een agressietraining. Een persoon kwam een dag voor hij op vakantie ging in het gemeentehuis zijn rijbewijs ophalen, maar dit rijbewijs bleek niet aanwezig. Dit leidde tot verbale agressie richting de baliemedewerkster. De-escaleren door samenwerking was de boodschap van de trainer.

Bijzonder was ook de demo Virtual Reality. Door met een VR-bril op over een plank te lopen, waande je je in een lift op grote hoogte. Bij het opengaan van de liftdeuren zag de deelnemer de afgrond onder zich en werd het lopen over de plank een spannend avontuur. VR wordt toegepast in het onderwijs, om de nieuwe generatie uit te dagen die opgroeit in een digitale wereld. Bij de klimtoren ging het om teambuilding. Veilig klimmen draait om goede samenwerking, grenzen aangeven en vertrouwen hebben in elkaar.

Foto's


  • Vul hier de gast in die u eventueel meeneemt: